Székely káposzta
Hozzávalók:
-70 dkg sertéscomb vagy -lapocka
-15 dkg szárazpaprikás kolbász, vagy főzőkolbász
-10 dkg kenyérszalonna
-1 közepes fej vöröshagyma
-3 ek. olaj
-1 tk. őrölt pirospaprika
-só
-1 kk. őrölt bors
-2 gerezd fokhagyma
-2 babérlevél
-1 zöldpaprika
-1 paradicsom
-1 kg savanyú káposzta
Elkészítés:
A húst megtisztítjuk, és 1x1 centis kockákra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a szalonnát felcsíkozzuk. A megtisztított hagymát felaprítjuk, és a hússal, szalonnával és a kolbásszal együtt az olajon fehéredésig sütjük. Pirospaprikával meghintjük, elkeverjük, és egy kevés vizet öntünk rá. Megsózzuk, borssal, zúzott fokhagymával, babérlevéllel ízesítjük, és a kicsumázott, nagyon apró kockákra vágott paprikát és a paradicsomot hozzáadjuk. Kis lángon, lefedve körülbelül 45 perc alatt félpuhára pároljuk, közben, ha zsírjára sül, mindig egy kevés vizet öntünk alá. A káposztát, vízzel kimossuk és kinyomkodjuk. Ezután szálait, mert általában túl hosszúak, egy-két vágással rövidebbre aprítjuk. A félkész pörköltbe keverjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Továbbra is kis lángon, lefedve még körülbelül 50 percig pároljuk. Közben elfövő levét vízzel pótoljuk. Akkor jó, ha a hús és a káposzta egyszerre puhul meg. Tejföllel kínáljuk.