Pástétomok,Szendvicskrémek
Tonhalkrém házilag
Hozzávalók:
-1 olajos tonhalkonzerv
-1 főtt tojás
-3 ek. vaj
-1 púpos tk. mustár
-1 t. majonéz
-néhány csepp citromlé
-1 ek. tejföl
-1 kk. cukor
-őrölt bors
Elkészítés:
A hozzávalókat egy tálba teszem és botmixerrel egyneműsítem. Kenyérre vagy pirítósra kenem Kitűnű reggeli, vagy egy könnyű vacsora a családnak. Különböző zöldségekkel kínálhatjuk.Hűtőben 2-3 napig eláll.
Körözött
Hozzávalók:
-25 dkg tehéntúró, vagy juhtúró
-1 közepes fej hagyma
-0,5 dl tejföl
-2 kk. pirospaprika
-1 csapott kk. őrölt kömény
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A túrót villával szétnyomkodjuk és a tejföllel jól összekeverjük, beletesszük a hagymát, a pirospaprikát, köménymagot, és ízlés szerint a sót. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a körözött ízei összeérjenek. Így hidegen tesszük az asztalra, reggelire, vagy vacsorára. Készíhetjük juhtúróval, vagy tehéntúróval, de akár a kettő keverékéből is izlés szerint. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Fűszeres sajtgolyók
Hozzávalók
-25 dkg friss túró
-1 doboz natúr sajtkrém
-20 dkg trapistasajt reszelve
-20 dkg füstült sajt reszelve
-1 gerezd fokhagyma reszelve
-só
-bors
-1 natúr tömlős sajt
-3 ek tejföl
-ízlés szerint pici tejszín, ha van otthon
Forgatáshoz:
-dió, durvára vágva, enyhén megpirítva
-1 cs. friss petrezselyem felaprítva
-pirospaprika
-pirított szezámmag
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk, a lágyságot a tejföllel és a tejszínnel alakíthatjuk. Hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjuk formálni. Ha lehűlt, kis gombócokat formálunk belőle és a tetszés szerinti alapanyagba forgatjuk. Akár 1 hétig is eltartható a hűtőben. Piritóssal, hagymával, almával , dióval kínáljuk. Tökéletes reggelire, vacsorára, akár vendégek kínálására. Ez a mennyiség 15-20 golyó elkászítését teszi lehetővé. Próbáld ki, elégedett leszel.
Hozzávalók:
-40 dkg csirkemáj, szív nélkül
-10 dkg zsír
-1 fej vöröshagyma
-5 dkg csemege szalonna
-2-3 gerzd fokhagyma
-1 tk. bors
-1 tk. majoránna
-1 tk. só
-3 dl főzőtejszín
Elkészítés:
a májat alaposan megtisztítom. Egy serpenyőbe megolvasztom a zsírt, beleteszem a hagymát. Lehet kockára vágva, vagy lereszelve. Megpárolom és pér perc múlva hozzáadom a szalonnát. Ezt is kicsit sütöm és jöhet a csirkemáj. Folyamatos keverés mellett, mérsékelt hőfokon készítem. Hozzáadom a majorannát, a borsot és a foghagymát lereszelve. Amikor a máj a levét kiengedte és ezt el is főtte, tehát már a zsíron pirul, akkor adom a sót hozzá. 2-3 percet hagyom a zsírban sülni, majd felönöm a tejszínnel. Felforralom vele, megkostóljuk, ha szükséges, még utána ízesítek. ( nekem szinte mindíg kell még fűszereznem) . Ha elkészültem, várok, hogy hűljön, majd leturmixolom. Ilyenkor még folyós az állaga, ne ilyedjünk meg, amint lehűlt meg fog dermedni. A tejszín mennyiségén tetszés szerint lehet változtatni, akár többet is adhatunk hozzá, ezzel tudjuk a krémességét befolyásolni a pástétomunknak. Rozmaringgal is megbolondíthatjuk az ízét. Pirítóssal tálaljuk és zöldségeket kínálunk hozzá. Én nem tudok vele betelni, rendszeresen készítem. Jó étvágyat kívánok hozzá.
Csípős körözött
Hozzávalók:
-10 dkg tehéntúró
-10 dkg juhtúró
-5 dkg vaj
-1 közepes fej hagyma
-1 kk. csípős pirosarany
-1 kk. pirospaprika
-1 csapott kk. őrölt kömény
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A mindkét túrót villával szétnyomkodjuk és a vajjal jól elkeverjük, beletesszük a hagymát, a csípős pirosaranyat, a pirospaprikát, köménymagot és ízlés szerint sót. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a csípős körözött ízei összeérjenek. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Sörös körözött
Hozzávalók:
-20 dkg juhtúró
-10 dkg vaj
-0,5 dl sör
-1 közepes fej hagyma
-1 kk. mustár
-2 kk. pirospaprika
-só, őrölt kömény
Elkészítés:
A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A túrót villával szétnyomkodjuk és a vajjal jól elkeverjük, beletesszük a hagymát, a sört, a pirospaprikát, a mustárt és ízlés szerint sót, köménymagot. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a sörös körözött ízei összeérjenek. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Tökmagos körözött
Hozzávalók:
-25 dkg túró
-1 kis pohár tejföl
-4-5 dkg tökmag, ledarálva, vagy apróra darabolva
-1 kis fej lilahagyma
-1 ek. tökmagolaj
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A tökmagot száraz serpenyében kicsit megpirítjuk. A lilahagymát felaprítjuk. A túrót kikeverjük a tejföllel, hozzádolgozzuk a tökmagot, a tökmagolajat, a hagymát. Sózzuk. Nagyon finom. A tökmag és a tökmagolaj teljesen más karakter ad, mint amit megsokzunk. Próbáld ki.
Erdélyi ízes körözött
Hozzávalók:
-20 dkg juhtúró
-5 dkg vaj
-1 dl telföl
-5 dkg póré hagyma
-kicsi tárkonylevél, ízlés szerint
-2 kk. pirospaprika
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük, és hűtübe tesszük. Hidegen tálaljuk.Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Avokádó pástétom
Hozzávalók
-2 db kemény tojás
-1 fej hagyma
-1 kanál margarin
-1 db avokádó
-só
-bors
-citromlé
-pici őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót. Fűszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval díszítjük.
Babpástétom
Hozzávalók
-0,5 kg nagy szemű bab
-3 kemény tojás
-2 fej hagyma, só, bors
-1 ek. libazsír vagy olaj
Elkészítés:
A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük. Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.
Babos krém
Hozzávalók
-1 kg bab
-1,5 kg hagyma
-1,5 kg paprika
-1 kg paradicsom
-1,5 ek. őrölt pirospaprika
-1,5 ek. só
-0,5 l étolaj
Elkészítés:
A megadott hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom. Tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom.
Boronkai marhahúspástétom
Hozzávalók
-60 dkg marhahús (felsál vagy hátszín)
-50 dkg vegyes leveszöldség
-2 tojás keményre főzve
-1 közepes fej vöröshagyma
-2 tojás
-5 dkg liszt
-20 dkg húsos füstölt szalonna
-só
-bors
Elkészítés:
A leveszöldségeket megtisztítjuk és a nagyobb darabokra vágott marhahússal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kissé kihűtjük, majd a húst és a zöldséget a léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a két főtt tojással meg a hagymával együtt ledaráljuk. (A léből aszpikot készíthetünk.) Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, sóval; őrölt borssal és curryvel fűszerezzük, végül beleforgatjuk a két tojásfehérjéből vert habot. A masszát vastagon kivajazott; hosszúkás formába simítjuk, a tetején hajszálvékony szalonnaszeletekkel egyenletesen beborítjuk. A formát vízzel telt tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 220~C-on 45-50 perig gőzöljük. Ha kissé kihűlt, hűtőben megdermesztjük. A formából kiborítva szeleteljük.
Bolgár krém
Hozzávalók
-50 dkg gesztenye, vagy 30 dkg mélyhűtött gesztenyemassza
-50 dkg alma
-5 dkg cukor
-2 tojásfehérje
-3 cl rum
-2 dl tejszín
Elkészítés:
Ha egész gesztenyét használunk, azt héjastól főzzük, utána tisztítsuk meg, majd nyomjuk át krumplinyomón. A fagyasztott gesztenyemasszát hagyjuk teljesen felengedni, utána azt is nyomjuk át a krumplinyomón. Az akár így, akár úgy kapott gesztenyét rummal meglocsoljuk, és villával jól átkeverjük. Az almákat forró sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük, ha kihűlt, meghámozzuk, kiszedjük a csutkáját, a húsát villával összetörjük. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. A tejszínt is. A kihűlt almapépet keverjük össze a cukorral és a tojáshabbal. Pudingos tálkákba vagy széles, talpas poharakba felváltva rétegezzük a gesztenyét és az almakrémet, de ne töltsük peremig. Minden pohár tetejére jócskán tegyünk tejszínhabot.
Camembert-túrós krém
Hozzávalók
-20 dkg Camembert
-5 dkg vaj
-10 dkg sovány túró
-1 kis fej hagyma
-só
-bors
-pirospaprika
Elkészítés:
A sajtot egy villával szétnyomkodom, majd összekeverem a puha vajjal és a túróval, apróra vágott hagymával, sóval, borssal és paprikával fűszerezem. A tálon szépen körítve, díszítve behűtve tálalom.
Cukkinipástétom
Hozzávalók
-50 dkg cukkini
-1 nagy fej vöröshagyma
-2-3 gerezd fokhagyma
-2 db paradicsom
-2 db zöldpaprika ,lehet csípős is
-kevés olaj
-10 dkg margarin
-8 dkg szójapehely
-só
-bors
-pirospaprika
-ételízesítő
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával. A meghámozott, kimagozott és 1x1 cm-es kockára vágott cukkinit hozzáadjuk a hagymához. A negyedelt paradicsomot és a kicsumázott, szeletelt paprikát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. A szójapelyhet a ételízesítővel elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, amennyi ellepi. Ha megduzzadt, jól kinyomkodjuk és a zúzott fokhagymával a lecsós cukkinihez adjuk, zsírjára pirítjuk (elforraljuk a felesleges nedvességet). Ha kihűlt, a margarinnal jól összeturmixoljuk.
Csirkemáj-pástétom 1.
Hozzávalók
-50 dkg csirkemáj
-1 dl zsír
-só
-fehér bors
-bazsalikom
-szerecsendió ízlés szerint
Elkészítés:
A csirkemájat a zsíron átsütjük. Villával vagy kés fokával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk. Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom.
Egyszerű padlizsánpüré
Hozzávalók
-1 kisebb padlizsán
-1-2 ek. salátaolaj
-1 tk. reszelt vöröshagyma
-1 tk. citromlé
-só
Elkészítés:
A tűzhelyen süssük meg héjastól a padlizsán mindkét oldalát. Folyó csapvíz alatt óvatosan szedjük le a héjat. Aprítsuk fel a gyümölcsöt és törjük össze. Keverjük össze olajjal, fűszerekkel.
Erdélyi padlizsánkrém
Hozzávalók
-4-5 közepes fej padlizsán
-3-4 közepes fej vöröshagyma
-1-2 gerezd fokhagyma
-4-5 ek. citromlé
-2 dl olaj
-só
-bors
-ecet ízlés szerint
Elkészítés:
A padlizsánokat sütés előtt a szára mellett kicsit megszurkáljuk, nehogy felrobbanjon, aztán egyben megsütjük, hogy jó puha legyen mindenhol. Felvágjuk őket, és a héjából kikaparjuk. Finomra felvágjuk (rozsdamentes vagy fakéssel) és ahogy a tálba került, sót és padlizsánonként egy-egy evőkanál citromot öntünk rájuk, nehogy megbarnuljanak. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a padlizsánhoz keverjük. Megszórjuk kevés borssal, és annyi ecetet teszünk bele, hogy kicsit savanykás legyen, de ne kaparja a torkunkat. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük, mint a majonéznél, és jól elkeverjük. Másnap jó igazán, addigra kicsit megkeményedik, nem olyan folyós. Pirítós-kenyérre kenve nagyon finom és eláll akár egy hét is, hűtőbe téve.
Fokhagymás sajt túróból
Hozzávalók
-20 dkg túró
-20 dkg krémtúró
-20 dkg vaj
-2 dkg só
-1 cs. metélőhagyma (snidling)
-2 g durvára őrölt bors
-2 dkg fokhagyma
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk és a durvára őrölt borsban megforgatjuk. Egy-két napig érleljük a hűtőben.
Fűszeres túrókrém
Hozzávalók
-50 dkg túró
-15 dkg vaj
-1 dkg só
-5 g őrölt bors
-1 cs. metélőhagyma (snidling)
-1 cs. petrezselyemzöld
-1 dkg kapribogyó
-5 g fűszerpaprika
-1 csipet csilipor
Elkészítés:
A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük. Töltelékként, de önállóan pirítóssal is tálalhatjuk.
Gombás tojáskrém
Hozzávalók
-4 főtt tojás
-10 dkg puha vaj
-5 dkg gomba
-0,5 mk. őrölt fehér bors
-0,5 ek. vágott petrezselyemzöld
Elkészítés:
A gombát sós vízben megfőzöm, lehűtöm, majd nagyon apróra vágom. A tojásokat meghámozom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem a puha vajjal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel.
Hagymakenő
Hozzávalók
-2 fej hagyma
-2 dl majonéz
-só, bors
-cukor
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát összekeverem a majonézzel, majd a többi hozzávalóval fűszerezem.
Halkrém
Hozzávalók
-1 doboz halkonzerv
-majonézmártás
-főt burgonya
-citromlé
-hagyma
-só
Elkészítés:
Meghámozzuk a burgonyát, felvágjuk kockára és megfőzzük. Közben majonézmártást csinálunk, hozzá adjuk az apróra vágott hagymát, majd a kihűtött összetört burgonyát, és végül a leszűrt halkonzervet kicsit megtörve azt is. Majd ízesítjük sóval és citromlével.
Halpástétom
Hozzávalók
-1 doboz olajos szardínia
-1 csokor zöldhagyma
-1 ek. vaj vagy margarin
-2 ek. darált dió
-1 ek. paradicsom püré
-pici só
Elkészítés:
A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk.
Húspástétom
Hozzávalók
-2 csésze főtt hús
-5 dkg füstölt marhaszegy, vagy bármilyen füstölt hús
-1 ek. libazsír
-1 tojás
-1 kis fej reszelt hagyma
-só, bors
-mustár
-kakukkfű
Elkészítés:
A főtt és füstölt húst összedaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a fűszereket és simára keverjük. Ízlésesen tálba rendezzük főtt tojással, paradicsommal, uborkával díszítjük.
Húspástétom leveshúsból
Hozzávalók
-30 dkg főtt hús (leveshús)
-10 dkg füstölt szalonna
-8 dkg vaj
-1 ek. pástétomfűszer
Elkészítés:
A húst és a szalonnát háromszor ledarálom és elkeverem a habosra kevert vajjal, valamint a pástétomfűszerrel. Kivizezett formába teszem és kifagyasztom. Onnét kiborítva szépen feldíszítem és úgy tálalom.
Joghurtos padlizsán
Hozzávalók
-padlizsán,
-só
-citromlé
-joghurt, vagy tejföl
-1 csokor petrezselyemzöld
-1 sokor sídling
-1 gerezd fokhagyma
-bors
Elkészítés:
A padlizsánt alaposan megmossuk, műanyag késsel hosszában ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk és kevés citromlével megöntözzük. Félóráig állni hagyjuk, majd a levet leitatva róla, bő, forró olajban kisütjük, forró tálra fektetjük és leöntjük a joghurtmártással. Négy személynek két közepes nagyságú padlizsánt vegyünk, 2 pohár joghurtot keverjünk simára egy-egy csokor apróra vagdalt petrezselyemzölddel, snidlinggel, egy gerezd tört fokhagymával, csipet sóval, törött borssal meg pár csepp citrommal. Joghurt helyett használhatunk tejfölt és gazdagíthatjuk még egy tojássárgájával is.