Finom ízek varázsa

Sütemények és ételreceptek saját gyűjteménye

Pástétomok,Szendvicskrémek

diszito_elem.gif_6.png

Tonhalkrém házilag

tonhalpastetom_3.jpg

Hozzávalók:

-1 olajos tonhalkonzerv

-1 főtt tojás

-3 ek. vaj

-1 púpos tk. mustár

-1 t. majonéz

-néhány csepp citromlé

-1 ek. tejföl

-1 kk. cukor

-őrölt bors

Elkészítés:

A hozzávalókat egy tálba teszem  és botmixerrel egyneműsítem. Kenyérre vagy pirítósra kenem Kitűnű reggeli, vagy egy könnyű vacsora a családnak. Különböző zöldségekkel kínálhatjuk.Hűtőben 2-3 napig eláll.


magyar_motivum.gif



Körözött

korozott_10.jpg

Hozzávalók:

-25 dkg tehéntúró, vagy juhtúró

-1 közepes fej hagyma

-0,5 dl tejföl

-2 kk. pirospaprika

-1 csapott kk. őrölt kömény

-só, ízlés szerint

Elkészítés:

A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A túrót villával szétnyomkodjuk és a tejföllel jól összekeverjük, beletesszük a hagymát, a pirospaprikát, köménymagot, és ízlés szerint a sót. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a körözött ízei összeérjenek. Így hidegen tesszük az asztalra, reggelire, vagy vacsorára. Készíhetjük juhtúróval, vagy tehéntúróval, de akár a kettő keverékéből is izlés szerint. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.

magyar_motivum.gif





Fűszeres sajtgolyók

fuszeres_sajtgolyok_1.jpg

Hozzávalók

-25 dkg friss túró

-1 doboz natúr sajtkrém

-20 dkg trapistasajt reszelve

-20 dkg füstült sajt reszelve

-1 gerezd fokhagyma reszelve

-só

-bors

-1 natúr tömlős sajt

-3 ek tejföl

-ízlés szerint pici tejszín, ha van otthon

Forgatáshoz:

-dió, durvára vágva, enyhén megpirítva

-1 cs. friss petrezselyem felaprítva

-pirospaprika

-pirított szezámmag

Elkészítés:

A hozzávalókat összedolgozzuk, a lágyságot a tejföllel és a tejszínnel alakíthatjuk. Hűtőbe tesszük, hogy könnyebben tudjuk formálni.  Ha lehűlt, kis gombócokat formálunk belőle és a tetszés szerinti alapanyagba forgatjuk. Akár 1 hétig is eltartható a hűtőben. Piritóssal, hagymával, almával , dióval kínáljuk. Tökéletes reggelire, vacsorára, akár vendégek kínálására. Ez a mennyiség 15-20 golyó elkászítését teszi lehetővé. Próbáld ki, elégedett leszel.Vigyor

magyar_motivum.gif


Csirkemájpástétom házilag

csirkemaj_pastetom_6.jpg

Hozzávalók:

-40 dkg csirkemáj, szív nélkül

-10 dkg zsír

-1 fej vöröshagyma

-5 dkg csemege szalonna

-2-3 gerzd fokhagyma

-1 tk. bors

-1 tk. majoránna

-1 tk. só

-3 dl főzőtejszín

Elkészítés:

a májat alaposan megtisztítom. Egy serpenyőbe megolvasztom a zsírt, beleteszem a hagymát. Lehet kockára vágva, vagy lereszelve. Megpárolom és pér perc múlva hozzáadom a szalonnát. Ezt is kicsit sütöm és jöhet a csirkemáj. Folyamatos keverés mellett, mérsékelt hőfokon készítem. Hozzáadom a majorannát, a borsot és a foghagymát lereszelve. Amikor a máj a levét kiengedte és ezt el is főtte, tehát már a zsíron pirul, akkor adom a sót hozzá. 2-3 percet hagyom a zsírban sülni, majd felönöm a tejszínnel. Felforralom vele, megkostóljuk, ha szükséges, még utána ízesítek. ( nekem szinte mindíg kell még fűszereznem) . Ha elkészültem, várok, hogy hűljön, majd leturmixolom. Ilyenkor még folyós az állaga, ne ilyedjünk meg, amint lehűlt meg fog dermedni. A tejszín mennyiségén tetszés szerint lehet változtatni, akár többet is adhatunk hozzá, ezzel tudjuk a krémességét befolyásolni a pástétomunknak. Rozmaringgal is megbolondíthatjuk az ízét.  Pirítóssal tálaljuk és zöldségeket kínálunk hozzá. Én nem tudok vele betelni, rendszeresen készítem. Jó étvágyat kívánok hozzá.

magyar_motivum.gif



Csípős körözött

Hozzávalók:

-10 dkg tehéntúró

-10 dkg juhtúró

-5 dkg vaj

-1 közepes fej hagyma

-1 kk. csípős pirosarany

-1 kk. pirospaprika

-1 csapott kk. őrölt kömény

-só, ízlés szerint

Elkészítés:

A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A mindkét túrót villával szétnyomkodjuk és a vajjal jól elkeverjük, beletesszük a hagymát, a csípős pirosaranyat, a pirospaprikát, köménymagot és ízlés szerint sótAz egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a csípős körözött ízei összeérjenek. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.

magyar_motivum.gif



Sörös körözött

Hozzávalók:

-20 dkg juhtúró

-10 dkg vaj

-0,5 dl sör

-1 közepes fej hagyma

-1 kk. mustár

-2 kk. pirospaprika

-só, őrölt kömény

Elkészítés:

A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A túrót villával szétnyomkodjuk és a vajjal jól elkeverjük, beletesszük a hagymát, a sört, a pirospaprikát, a mustárt és ízlés szerint sót, köménymagot. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a sörös körözött ízei összeérjenek. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.

magyar_motivum.gif


Tökmagos körözött

Hozzávalók:

-25 dkg túró

-1 kis pohár tejföl

-4-5 dkg tökmag, ledarálva, vagy apróra darabolva

-1 kis fej lilahagyma

-1 ek. tökmagolaj

-só, ízlés szerint

Elkészítés:

A tökmagot száraz serpenyében kicsit megpirítjuk.  A lilahagymát felaprítjuk. A túrót kikeverjük a tejföllel, hozzádolgozzuk a tökmagot, a tökmagolajat, a hagymát. Sózzuk. Nagyon finom. A tökmag és a tökmagolaj teljesen más karakter ad, mint amit megsokzunk. Próbáld ki.

magyar_motivum.gif


Erdélyi ízes körözött

Hozzávalók:

-20 dkg juhtúró

-5 dkg vaj

-1 dl telföl

-5 dkg póré hagyma

-kicsi tárkonylevél, ízlés szerint

-2 kk. pirospaprika

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összekeverjük, és hűtübe tesszük. Hidegen tálaljuk.Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.

magyar_motivum.gif






Avokádó pástétom

Hozzávalók

-2 db kemény tojás

-1 fej hagyma

-1 kanál margarin

-1 db avokádó

-só

-bors

-citromlé

-pici őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, a margarinban üvegesre pároljuk, belereszeljük a kemény tojást, és hozzáadjuk a hámozott, villával áttört avokádót. Fűszerezzük, majd ízlésesen tálba helyezzük, paradicsommal, olajbogyóval díszítjük.

magyar_motivum.gif


Babpástétom

Hozzávalók

-0,5 kg nagy szemű bab

-3 kemény tojás

-2 fej hagyma, só, bors

-1 ek. libazsír vagy olaj

Elkészítés:

A babot éjszakára beáztatjuk, majd sós vízben nagyon puhára főzzük. Leöntjük a vizet, majd villával összetörjük. Összekeverjük az apró kockára vágott főtt tojással, a zsíron sárgára párolt, apróra vagdalt hagymával. Sózzuk, borsozzuk. Hidegen és melegen is fogyasztható.

magyar_motivum.gif


Babos krém

Hozzávalók

-1 kg bab

-1,5 kg hagyma

-1,5 kg paprika

-1 kg paradicsom

-1,5 ek. őrölt pirospaprika

-1,5 ek. só

-0,5 l étolaj

Elkészítés:

A megadott hozzávalókat megtisztítom, felaprítom és az olajban megpárolom. Tiszta üvegekbe töltöm és szárazon kidunsztolom. Kenyérre kenve, vagy mártogatósnak egyaránt nagyon finom.

magyar_motivum.gif


Boronkai marhahúspástétom

Hozzávalók

-60 dkg marhahús (felsál vagy hátszín)

-50 dkg vegyes leveszöldség

-2 tojás keményre főzve

-1 közepes fej vöröshagyma

-2 tojás

-5 dkg liszt

-20 dkg húsos füstölt szalonna

-só

-bors

Elkészítés:

A leveszöldségeket megtisztítjuk és a nagyobb darabokra vágott marhahússal együtt annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük. Kissé kihűtjük, majd a húst és a zöldséget a léből kiemeljük, lecsöpögtetjük, és a két főtt tojással meg a hagymával együtt ledaráljuk. (A léből aszpikot készíthetünk.) Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a lisztet, sóval; őrölt borssal és curryvel fűszerezzük, végül beleforgatjuk a két tojásfehérjéből vert habot. A masszát vastagon kivajazott; hosszúkás formába simítjuk, a tetején hajszálvékony szalonnaszeletekkel egyenletesen beborítjuk. A formát vízzel telt tepsibe állítjuk és előmelegített sütőben 220~C-on 45-50 perig gőzöljük. Ha kissé kihűlt, hűtőben megdermesztjük. A formából kiborítva szeleteljük.

magyar_motivum.gif


Bolgár krém

Hozzávalók

-50 dkg gesztenye, vagy 30 dkg mélyhűtött gesztenyemassza

-50 dkg alma

-5 dkg cukor

-2 tojásfehérje

-3 cl rum

-2 dl tejszín

Elkészítés:

Ha egész gesztenyét használunk, azt héjastól főzzük, utána tisztítsuk meg, majd nyomjuk át krumplinyomón. A fagyasztott gesztenyemasszát hagyjuk teljesen felengedni, utána azt is nyomjuk át a krumplinyomón. Az akár így, akár úgy kapott gesztenyét rummal meglocsoljuk, és villával jól átkeverjük. Az almákat forró sütőben nagyjából fél óra alatt megsütjük, ha kihűlt, meghámozzuk, kiszedjük a csutkáját, a húsát villával összetörjük. A tojásfehérjét verjük fel kemény habbá. A tejszínt is. A kihűlt almapépet keverjük össze a cukorral és a tojáshabbal. Pudingos tálkákba vagy széles, talpas poharakba felváltva rétegezzük a gesztenyét és az almakrémet, de ne töltsük peremig. Minden pohár tetejére jócskán tegyünk tejszínhabot.

magyar_motivum.gif


Camembert-túrós krém

Hozzávalók

-20 dkg Camembert

-5 dkg vaj

-10 dkg sovány túró

-1 kis fej hagyma

-só

-bors

-pirospaprika

Elkészítés:

A sajtot egy villával szétnyomkodom, majd összekeverem a puha vajjal és a túróval, apróra vágott hagymával, sóval, borssal és paprikával fűszerezem. A tálon szépen körítve, díszítve behűtve tálalom.

magyar_motivum.gif


Cukkinipástétom

Hozzávalók

-50 dkg cukkini

-1 nagy fej vöröshagyma

-2-3 gerezd fokhagyma

-2 db paradicsom

-2 db zöldpaprika ,lehet csípős is

-kevés olaj

-10 dkg margarin

-8 dkg szójapehely

-só

-bors

-pirospaprika

-ételízesítő

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre dinszteljük, majd megszórjuk pirospaprikával. A meghámozott, kimagozott és 1x1 cm-es kockára vágott cukkinit hozzáadjuk a hagymához. A negyedelt paradicsomot és a kicsumázott, szeletelt paprikát is hozzáadjuk. Sózzuk, borsozzuk, fedő alatt puhára pároljuk. A szójapelyhet a ételízesítővel elkeverjük, majd annyi vízzel leforrázzuk, amennyi ellepi. Ha megduzzadt, jól kinyomkodjuk és a zúzott fokhagymával a lecsós cukkinihez adjuk, zsírjára pirítjuk (elforraljuk a felesleges nedvességet). Ha kihűlt, a margarinnal jól összeturmixoljuk.

magyar_motivum.gif


Csirkemáj-pástétom 1.

Hozzávalók

-50 dkg csirkemáj

-1 dl zsír

-só

-fehér bors

-bazsalikom

-szerecsendió ízlés szerint

Elkészítés:

A csirkemájat a zsíron átsütjük. Villával vagy kés fokával elkaparjuk, a zsírjával és a fűszerekkel eldolgozzuk. Reggeli- és uzsonnaételnek, szendvicsek és hidegtálak díszítésére, töltött tojásba vagy gombába egyaránt finom.

magyar_motivum.gif


Egyszerű padlizsánpüré

Hozzávalók

-1 kisebb padlizsán

-1-2 ek. salátaolaj

-1 tk. reszelt vöröshagyma

-1 tk. citromlé

-só

Elkészítés:

A tűzhelyen süssük meg héjastól a padlizsán mindkét oldalát. Folyó csapvíz alatt óvatosan szedjük le a héjat. Aprítsuk fel a gyümölcsöt és törjük össze. Keverjük össze olajjal, fűszerekkel.

magyar_motivum.gif


Erdélyi padlizsánkrém

Hozzávalók

-4-5 közepes fej padlizsán

-3-4 közepes fej vöröshagyma

-1-2 gerezd fokhagyma

-4-5 ek. citromlé

-2 dl olaj

-só

-bors

-ecet ízlés szerint

Elkészítés:

A padlizsánokat sütés előtt a szára mellett kicsit megszurkáljuk, nehogy felrobbanjon, aztán egyben megsütjük, hogy jó puha legyen mindenhol. Felvágjuk őket, és a héjából kikaparjuk. Finomra felvágjuk (rozsdamentes vagy fakéssel) és ahogy a tálba került, sót és padlizsánonként egy-egy evőkanál citromot öntünk rájuk, nehogy megbarnuljanak. A hagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, és a padlizsánhoz keverjük. Megszórjuk kevés borssal, és annyi ecetet teszünk bele, hogy kicsit savanykás legyen, de ne kaparja a torkunkat. Végül az olajat lassanként hozzákeverjük, mint a majonéznél, és jól elkeverjük. Másnap jó igazán, addigra kicsit megkeményedik, nem olyan folyós. Pirítós-kenyérre kenve nagyon finom és eláll akár egy hét is, hűtőbe téve.

magyar_motivum.gif


Fokhagymás sajt túróból

Hozzávalók

-20 dkg túró

-20 dkg krémtúró

-20 dkg vaj

-2 dkg só

-1 cs. metélőhagyma (snidling)

-2 g durvára őrölt bors

-2 dkg fokhagyma

Elkészítés:

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a bors kivételével a többi anyagot és jól összedolgozzuk, hűtőben megdermesztjük. A már alakítható masszából kis golyókat formázunk és a durvára őrölt borsban megforgatjuk. Egy-két napig érleljük a hűtőben.

magyar_motivum.gif


Fűszeres túrókrém

Hozzávalók

-50 dkg túró

-15 dkg vaj

-1 dkg só

-5 g őrölt bors

-1 cs. metélőhagyma (snidling)

-1 cs. petrezselyemzöld

-1 dkg kapribogyó

-5 g fűszerpaprika

-1 csipet csilipor

Elkészítés:

A túrót szitán áttörjük, hozzáadjuk a vajat és a sót, habosra keverjük, majd a fűszereket és a finomra vágott fűszernövényeket is belekeverjük. Töltelékként, de önállóan pirítóssal is tálalhatjuk.

magyar_motivum.gif


Gombás tojáskrém

Hozzávalók

-4 főtt tojás

-10 dkg puha vaj

-5 dkg gomba

-0,5 mk. őrölt fehér bors

-0,5 ek. vágott petrezselyemzöld

Elkészítés:

A gombát sós vízben megfőzöm, lehűtöm, majd nagyon apróra vágom. A tojásokat meghámozom, majd szitán áttöröm. Habosra keverem a puha vajjal, a borssal és a vágott petrezselyemzölddel.

magyar_motivum.gif


Hagymakenő

Hozzávalók

-2 fej hagyma

-2 dl majonéz

-só, bors

-cukor

Elkészítés:

Az apróra vágott hagymát összekeverem a majonézzel, majd a többi hozzávalóval fűszerezem.

magyar_motivum.gif


Halkrém

Hozzávalók

-1 doboz halkonzerv

-majonézmártás

-főt burgonya

-citromlé

-hagyma

-só

Elkészítés:

Meghámozzuk a burgonyát, felvágjuk kockára és megfőzzük. Közben majonézmártást csinálunk, hozzá adjuk az apróra vágott hagymát, majd a kihűtött összetört burgonyát, és végül a leszűrt halkonzervet kicsit megtörve azt is. Majd ízesítjük sóval és citromlével.

magyar_motivum.gif


Halpástétom

Hozzávalók

-1 doboz olajos szardínia

-1 csokor zöldhagyma

-1 ek. vaj vagy margarin

-2 ek. darált dió

-1 ek. paradicsom püré

-pici só

Elkészítés:

A szardínia olajos levét leöntjük, a halat villával összetörjük. A zöldhagymát apróra vágjuk és a vajon megpároljuk. Levesszük a tűzről, összekeverjük a hallal, a dióval, a paradicsom pürével, és ízlés szerint sózzuk.

magyar_motivum.gif


Húspástétom

Hozzávalók

-2 csésze főtt hús

-5 dkg füstölt marhaszegy, vagy bármilyen füstölt hús

-1 ek.  libazsír

-1 tojás

-1 kis fej reszelt hagyma

-só, bors

-mustár

-kakukkfű

Elkészítés:

A főtt és füstölt húst összedaráljuk, hozzáadjuk a tojást, a zsírt, a fűszereket és simára keverjük. Ízlésesen tálba rendezzük főtt tojással, paradicsommal, uborkával díszítjük.

magyar_motivum.gif


Húspástétom leveshúsból

Hozzávalók

-30 dkg főtt hús (leveshús)

-10 dkg füstölt szalonna

-8 dkg vaj

-1 ek. pástétomfűszer

Elkészítés:

A húst és a szalonnát háromszor ledarálom és elkeverem a habosra kevert vajjal, valamint a pástétomfűszerrel. Kivizezett formába teszem és kifagyasztom. Onnét kiborítva szépen feldíszítem és úgy tálalom.

magyar_motivum.gif


Joghurtos padlizsán

Hozzávalók

-padlizsán,

-só

-citromlé

-joghurt, vagy tejföl

-1 csokor petrezselyemzöld

-1 sokor sídling

-1 gerezd fokhagyma

-bors

Elkészítés:

A padlizsánt alaposan megmossuk, műanyag késsel hosszában ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk és kevés citromlével megöntözzük. Félóráig állni hagyjuk, majd a levet leitatva róla, bő, forró olajban kisütjük, forró tálra fektetjük és leöntjük a joghurtmártással. Négy személynek két közepes nagyságú padlizsánt vegyünk, 2 pohár joghurtot keverjünk simára egy-egy csokor apróra vagdalt petrezselyemzölddel, snidlinggel, egy gerezd tört fokhagymával, csipet sóval, törött borssal meg pár csepp citrommal. Joghurt helyett használhatunk tejfölt és gazdagíthatjuk még egy tojássárgájával is.

magyar_motivum.gif






























































Weblap látogatottság számláló:

Mai: 173
Tegnapi: 146
Heti: 957
Havi: 3 809
Össz.: 2 127 984

Látogatottság növelés
Oldal: PÁSTÉTOMOK, szendvicsek
Finom ízek varázsa - © 2008 - 2024 - ki-suti.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »