Fánk
Tésztához:
-50 dkg liszt
-2 dl tej
-4 dkg élesztő
-5 dkg porcukor
-6 dkg olvasztott margarin
-5 db tojássárgája
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, hozzá adjuk a cukrot és az élesztőt. 15 percet várunk, hogy felfusson. A tészta alapanyagaival tésztát gyúrunk, jól kidolgozzuk, majd meleg helyen 30 percet kelesztjük. 1 cm vastagra kinyújtjuk a tésztát, 6 cm átmérőjű formával kiszaggatjuk, majd 15 percet pihentetjük a sütés előtt. Forró olajban kisütjük, előtte a tészta közepébe mélyedést nyomunk az újjunkkkal. Figyeljünk rá, hogy bő olajban süssük, nehogy az alja odaégjen. Világos barnára sütjük. Lekvárral tálaljuk és porcukorral meghintjük. 1adag tésztából 25 db fánk készíthető el.