Patakitálas receptek
Almás csirke (cseréptálban)
Hozzávalók
-1 db csirke
-1 kg krumpli
-1 kg alma
-15 dkg vaj
-őrölt majoranna
-kevés só
-esetleg ételízesítő
Elkészítés:
Az étel elkészítésének titka a római cseréptál, elterjedtebb nevén pataki
tál. A legjobb tálakat még ma is Sárospatakon készítik, ügyeljünk rá, hogy ha lehet, máz nélküli tálat vegyünk (ha még esetleg nincs). Ez ugyan több gondoskodást igényel, mint a mázas, nehezebb elmosni, az étel azonban puhább lesz benne, mert sütés közben a tál pórusaiból kiáramló gőz nem hagyja az ételt kiszáradni. A munkát azzal kezdjük, hogy a tálat 10-15 percig langyos vízbe áztatjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tál minden porcikája víz alatt legyen. Amíg ázik, meghámozzuk a krumplit és az almát. Az almák magházát eltávolítjuk, majd negyedeljük. A krumplikat ugyancsak hosszában negyedeljük. Ha letelt az áztatási idő, a tálat kiemeljük, tál alját vajjal bőven kikenjük, majd elhelyezzük benne a csirkét. A csirke belsejébe majorannát teszünk, majd alma- és krumpligerezdeket helyezünk el benne (több almát, mint krumplit, mivel a csirke belsejében már nehezebben sül át a krumpli). Esetleg a csirke belsejébe rakott krumplik vékonyabb gerezdekre legyenek vágva. Ezután a csirkét körberakjuk a többi krumplival és almával. A csirkére is rakhatunk egy kevés vajat. Az étel csak enyhe
fűszerezést igényel, mivel a zamatot a vaj, az almából kisült lé és a
csirke természetes ízének keveréke fogja megadni. A tálra ráhelyezzük
a tetejét és HIDEG sütőbe tesszük. Erre azért van szükség, mert a cseréptálnak lassan kell felmelegednie, ha forró sütőbe helyezzük,
esetleg elrepedhet. Közepesnél nagyobb lángon sütjük.
Sajtos-tejfölös csirke
Hozzávalók
-8 alsó és/vagy felső csirkecomb
-2-3nagyobb fej vöröshagyma
-20 dkg trappista sajt
-4 dl tejföl
-só
-bors
-pirospaprika
-liszt
Elkészítés:
Ezt az ételt ajánlatos cserépedényben (Római tál) készíteni. A liszttel
elkeverünk egy kávéskanálnyi borsot, ugyanennyi pirospaprikát.
Ebbe beleforgatjuk a besózott csirkecombokat, majd a kivajazott cserépedénybe fektetjük. Ezt teljesen befedjük a karikákra vágott (ízlés
szerint sózott) vöröshagymával. Ezután meglocsoljuk a tejföllel és a
sajtot ráreszeljük. Sütőbe tesszük. 1 óráig fedő alatt pároljuk, majd
tetejét levéve szép pirosra sütjük. Köretként főtt krumpli illik hozzá.
Részeges csirke
Hozzávalók
-1 egész csirke
-néhány szelet bacon szalonna
-30 dkg gomba
-2 dl száraz fehérbor
-1 pohár tejföl
-só
-bors
Elkészítés:
A csirkét nagyobb darabokra vágjuk Sózzuk, finoman borsozzuk. Egy
tűzálló telet (legjobb a római tál) kibélelünk vékony szalonna szeletekkel
és beletesszük a húst. Leöntjük a borral és lefedve kb. 15 percig erős,
majd 20 percig közepes tűzön sütjük. Közben a gombát nagyobb
darabokra vágjuk. A csirkét kivesszük a sütőből, belekeverjük a gombát
és a tejfölt és lefedve még kb. 10 percig sütjük. Ekkor levesszük az
edény tetejét (vagy a fóliát) és erős tüzön a tetejét pirosra sütjük. Aki
nem kedveli a teljfölt, el is hagyhatja belőle, anélkül is finom. Tetszés
szerinti körettel tálaljuk. A sütés közben a bor alkoholtartalma "eltűnik",
csak a kellemes, különleges aroma marad. Így antialkoholisták, vagy
gyerekek is fogyaszthatják. Jó étvágyat!
Cserepes paprikás krumpli
Hozzávalók
-1 kg krumpli
-5 dkg füstölt szalonna
-2 nagy fej vöröshagyma
-2 dl tejföl
-2 pár virsli
-1 tk. ételítesítő
-1 gerezd fokhagyma
-1 evőkanál lecsöpögtetett paradicsompaprika - saláta (savanyúság)
-1 csapott evőkanál piros fűszerpaprika
-só
Sertés java római tálban
Hozzávalók
-50 dkg sertéscomb
-10 dkg sonka
-10 dkg füstölt szalonna
-10 dkg gomba
-30 dkg kelkáposzta
-50 dkg burgonya
-2 fej vöröshagyma
-zsír
-liszt
-bors
-ételízesítő
-magyaros sült fűszersó
Elkészítés:
A húst négy szeletre vágom, megszórom ételízesítővel, magyaros sült
keverékkel, lisztbe forgatom, forró zsírban elősütöm. Az apróra vágott
szalonnát és sonkát szintén elősütöm. A krumplit, gombát és vöröshagymát egyforma cikkekre vágom és félreteszem. A krumplit, gombát és vöröshagymát egyforma cikkekre vágom és
félreteszem. A beáztatott római tál aljára rakom a krumplit és vöröshagymát és finomat megsózom. Erre teszem a gombát és rá a hússzeleteket. Megszórom borssal és majorannával, rászórom a gomba másik felét és a szalonnát a sonkával. Betakarom leforrázott kelkáposztalevelekkel,megsózom és rálocsolom a szalonna zsírját. Lefedve meleg sütőben kb. egy óráig aszalom. Tálaláskor paradicsom- és paprikaszeletekkel és kakastaréjra sütött szalonnával díszítem.
Hagymás paradicsomsaláta, kovászos uborka illik hozzá.
Tavaszi pulykacomb vagy -mell római tálban
Hozzávalók
-30 dkg pulykahús
-1 fej vöröshagyma
-2 zöldpaprika
-2 paradicsom
-10 dkg zöldborsó
-só
-bors
-majoranna
Elkészítés:
A római tálat 1 órára hideg vízben fedelével együtt beáztatjuk. A
pulykahúst besózzuk, meghintjük majoránnával, és belerakjuk a
római tálba. Rászeleteljük a karikára vágott hagymát, zöldpaprikát,
paradicsomot, rászórjuk a zöldborsót, majd tetszés szerint ízesítjük
sóval, borssal. A római tálat mindig hideg sütőbe téve, a pulykát
fokozatosan 40-50 percig pároljuk.
Pulykahús római tálban
Hozzávalók
-1 kg pulykahús (lehet 4 kisebb szárny, 2 kisebb felső comb vagy 4
vastagabb szelet mell is)
-0,5 l tej
-4 gerezd fokhagyma
-25 dkg csiperkegomba
-1 lilahagyma
- 4 sárgarépa
-2 petrezselyemgyökér
-4 nagy krumpli
-só
-bors
-rozmaring
-szárnyas fűszerkeverék
-olaj
Elkészítés:
A megmosott húsokra nagyobb darabokra vagdalt fokhagymát szórunk,
majd ráöntjük a tejet, és félretesszük. A római tálat legalább egy
órára vízbe áztatjuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A
krumplikat nagyobb kockákra vágjuk, a kisebb gombafejeket egészben
hagyjuk, a nagyobbakat felezzük, negyedeljük. A gyökérzöldségeket
vastagabban felkarikázzuk. A hagymát nem túl vastag gerezdekre
szeljük. A zöldségeket egy tálban kevés olajjal átforgatjuk. Aztán
sóval, borssal, néhány rozmaringágacskával fűszerezve a római tálba
belerakjuk. A húsokat a tejből kivesszük, szárnyas fűszerkeverékkel
meghintjük, és a zöldségágyra tesszük. Rádobjuk a tejből kihalászott fokhagymadarabokat. A tálat lefedjük, sütőbe toljuk, és kb. 200 fokra
felmelegítjük. A hús vastagságától függően 1-2 óráig pároljuk, amíg
teljesen megpuhul, aztán levesszük a fedőt és még húsz percig pirítjuk.