18.)Dobos szelet
Hozzávalók:
Tésztához:
(20 szeletes mennyiséghez)
-12 db tojás
-36 dkg cukor
-36 dkg liszt
-1 citrom reszelt héja
Krémhez:
-8 tojás
-40 dkg cukor
-2 cs.vaníliás cukor
-20 dkg csokoládé
-50 dkg margarin
Karamellmázhoz:
-40 dkg cukor
-5 dkg margarin
-2 tk. 10%-os ételecet
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva apránként a tojássárgájába forgatjuk.
Az így kapott tésztából 6 vékony, lapot sütünk, én sütőpapírral bélelt tepsiben készítettem el.
A krémhez az egész tojást, a cukrot és a megolvasztott csokoládét vízgőz fölött folytonos keverés simára keverjük. Hagyjuk kihűlni, és a habosra kevert vajat beledolgozzuk. Bármilyen csokit használhatunk, amit otthon találunk.
Ezzel a krémmel a tésztalapokat megkenjük, egymásra illesztjük. egy kivételével, mert erre tesszük a karamellmázat. Tehát az 5. lap tetejétis vonjuk be krémmel. Nekem kicsit kifolyt, ami nem gond mert a széleket úgyis levágjuk.
A karamellmázhoz a cukrot egy mélyebb serpenyőbe szórjuk, és erős tűzön addig melegítjük, amíg világosbarna színű lesz. A tűzről lehúzzuk, a vajat és az ecetet belekeverjük, és kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg egyneművé olvad.
Az utolsó, hatodik tésztalapot 20 egyforma részre vágjuk, és a forró karamellt széles, lapos késsel egyenletesen rásimítjuk. Amikor eléri azt a hülési főfokot, akkor lehet jól kijelülni a szeletek nagyságát. Addig hiába vágjuk késsel a formákat, osszefolyik még a cukor.
Én most készítettem el először ezt a fajta süteményt. Eddig azt gondoltam, a karamellmáz biztosan nem fog sikerülni... az eredmény látható, bátran próbáljátok ki. (ha valakinek nem sikerül,attól a süti nem megy kárba, az 5. lap krémes tetejét díszítse olvasztott csokival, vagy csokireszelékkel...
Egy éjszakát hagyjuk dermedni és másnap fogyaszthatjuk.