Kakaós csiga
Hozzávalók
Tésztához:
-60 dkg liszt
-3 dkg élesztő
-2 tojássárgája
-2 ek. olaj
-1 ek. cukor
-csipet só
-szükség szerint tej
Töltelékhez:
-10 dkg margarin
-3 ek. porcukor
-1 dl vaníliáscukorral ízesített tej
-kakaó
Elkészítés:
Az élesztőt cukros tejben megfuttatjuk, összedolgozzuk a lisztel, tojássárgájával, sóval . Annyi langyos tejjel dagasszuk, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Amikor már egyenletes "szálas" a tészta, beledolgozzuk az olajat is. Kilisztezett edényben duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán újjnyi vastag téglalappá nyújtjuk. Megöntözzük a megolvasztott margarin felével és meghintjük kakaós porcukorral. Összesodorjuk, éles késsel két újjnyi szeletekre vágjuk. Az így nyert csigákat, kikent sütőlemezre helyezzük, kis távolságokra egymástól. Így a tészta felefelé kel. A csigákat megöntözzük a maradék margarinnal és hideg sütőbe rakjuk, hogy egyenletesen keljen még. Amikor már majdnem kész a tészta meglocsoljuk vaníliáscukorral ízesített tejjel, így sütjük készre. A csigákat kakaós porcukor helyett tülthetjük fahéjas porcukorral, vagy darált dió és porcukor keverékével is. Langyosan fogyasztva a legfinomabb.