Burgonyás pizza tészta
Hozzávalók
Tésztához:
-35 dkg finomliszt
-50 dkg főtt, áttört burgonya
-3 dkg élesztő
-4 tojássárgája
-10 dkg vaj vagy margarin
-2-2.5 dl tej
-1 kk. só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A vajat és a tojást mély tálban
kikeverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a sót, beletesszük a főtt, áttört burgonyát, s végül a megkelt élesztőt. Összekeverjük, majd közepes keménységű tésztává kidolgozzuk. 30 percig meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára helyezzük, 1-1.5 cm vastagságúra nyújtjuk, formázzuk. 10 percig ismét kelesztjük, előmelegített
sütőben 8 percig elősütjük.
A tetejét bevonjuk az előre elkészített rátéttel, és készre sütjük.
Olasz pizza tészta
Hozzávalók
Tésztához:
-60 dkg finomliszt
-4 dkg élesztő
-8 dkg olíva- vagy más étolaj
-3 dl víz
-kevés só
Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos, lisztes vízbe morzsoljuk és megkelesztjük. Ha megkelt a kovász, az átszitált liszthez keverjük, hozzáadjuk az olajat. Annyi vizet adunk hozzá, hogy közepes keménységű tésztát kapjunk. Ha kész, a felületét olajjal megkenjük, letakarva 30-40 percig kelesztjük. Ha megkelt, a tésztát kinyújtjuk. Ebből a mennyiségből 5-6 db 20 cm-es átmérőjű pizzát kapunk.Sütés előtt étolajjal megkenjük, villával megszurkáljuk. Előmelegített sütőben kb. 8 percig elősütjük. Kivéve a sütőből, ismét megkenjük étolajjal, ráöntjük az előre elkészített pizza szószt. A sütőbe visszatéve, 4 percig tovább sütjük. Ha nem szósszal készítjük, akkor az elősütés ideje kb. 12 perc. Ez után rátesszük a pizzára az előkészített rátétet, és 3-4 perc alatt készre sütjük. A leírt sorrendet célszerű betartani. Így a töltelék nem szárad ki és a tészta nem ázik el.
Graham-lisztes pizza tészta
Hozzávalók
Tésztához:
-25 dkg Graham-liszt
-25 dkg rozsliszt
-3 dkg élesztő
-3 ek. étolaj
-1 tk. cukor
-kevés só
Elkészítés:
Mély tálban az élesztőt kevés cukros vízben megkelesztjük. A megkelt élesztőhöz hozzáadjuk az olajat, a liszteket és annyi vizet, hogy lágy, rugalmas tésztát kapjunk. Ezután a felületét olajjal megkenjük. Letakarva 40-50 percig kelesztjük. Ez után, lisztezett gyúródeszkán, lazán átgyúrjuk, majd 1 cm-es vastagságú 20 cm átmérőjű kerek lapokat formálunk.
Olajozott sütőlapra helyezzük, 15-20 percig ismét kelesztjük. Előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük, majd rákenjük az előre elkészített rátétet. Visszatesszük a sütőbe, és készre sütjük.
Búzacsírás pizza tészta
Hozzávalók
Tésztához:
-40 dkg finomliszt
-10 dkg búzacsíra
-2 dkg élesztő
-2 dkg cukor
-4 dl tej
-1 kk. só
-ízlés szerint őrölt köménymag
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük, a lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, a sót, az őrölt köménymagot és a megkelt élesztőt. Ráöntjük a tejet és közepes keménységű tésztává dagasztjuk. A jól kidolgozott tésztát 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk, formázzuk. Sütőlapra helyezzük, előmelegített
sütőben 6-8 percig elősütjük, elsimítjuk rajta a rátétet, majd készre sütjük.
1. Pizza tészta recept
Hozzávalók
Tésztához:
-60 dkg finomliszt
-15 dkg vaj
-3 tojássárgája
-3 dkg élesztő
-1 dl tej
-1 ek. cukor
-pici só
Elkészítés:
A vajat a tojássárgájával kikeverjük. Az élesztőt langyos, cukros tejben
megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, a kikevert tojást, a megkelt élesztőt. Annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A dagasztás addig tart, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ez után letakarva 30-40 percig kelesztjük, majd ízlés szerint formázzuk. Előmelegített sütőben 5-6 percig elősütjük, majd rátéttel beborítjuk. Ez után a sütőbe visszatéve készre sütjük.
2. Pizza tészta recept
Hozzávalók
Tésztához:
-60 dkg finomliszt
-15 dkg vaj
-2-3 dl tej
-3 dkg élesztő
-pici só
-1 tk. cukor
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben megkelesztjük. A lisztet tálba szitáljuk, a kemény vajat belereszeljük, majd a liszttel elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a sót, a megkelt élesztőt és annyi tejet, hogy közepes keménységű legyen a tészta. Letakarva 30-40 percig kelesztjük. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk. Ízlés szerint formázhatjuk, zsírozott sütőlapra vagy tepsibe terítjük a tésztát. Rövid ideig, kb. 10-20 percig kelesztjük. Olajjal megkenjük, előmelegített sütőben 4-5 percig elősütjük. Ízlés szerinti tölteléket terítünk a felületére. Visszatéve a sütőbe, készre sütjük.
3. Pizza tészta recept
Hozzávalók:
-40 dkg finomliszt
-1 dl tej
-1 dl víz
-1 ek. cukor
-2 dkg élesztő
-1 ek. olaj
-1 kk. só
Elkészítés:
Az élesztőt felfuttatom a langyos cukros tejben. A lisztet beleszitálom egy mély tálba, a közepébe mélyedést nyomok és beleöntöm az élesztős tejet. Ezt a környező liszt kis részével összekeverem (kovász), majd a többi lisztből kevéssel betakarom, letakarom és meleg helyen kétszeresére kelesztem. Kb. negyed óra után hozzáadom a sót és a vizet, majd jól elkeverem. A tésztát úgy mint a rétestésztát párszor a deszkához csapkodom és cipót formálok belőle. Meglisztezem, letakarom és kb. egy óra hosszat kelesztem. A kívánt pizza, vagy calzone szerint egy, vagy több darabba szedem szét, majd elterítem a kiolajozott tepsiben, sütőformában. Belenyomkodom, peremet készítek neki. Ezt a peremet 1-2 cm szélesen nem pakolom meg sem a töltelékkel, sem pedig a sajttal. Most kis olajos kenés után megpakolom a hozzávalókkal.
Szójalisztes pizza tészta
Hozzávalók
Tésztához:
-40 dkg finomliszt
-15 dkg szójaliszt
-2 dkg élesztő
-4 ek. étolaj
-2 dkg cukor
-0,5 dl tej
-pici só
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejes vízben megkelesztjük. A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, az étolajat, a megkelt élesztőt és annyi vizet, hogy lágy tésztát kapjunk. Addig dagasztjuk, amíg a tészta felülete sima nem lesz. Ezután letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük. Ha megkelt, kinyújtjuk, formázzuk, sütőlapra helyezzük, 4-5 percig elősütjük. Ez után a rátétet elsimítjuk a tésztán és készre sütjük.
Pizza szósz
Hozzávalók:
-20 dkg paradicsompüré
-0,5 l paradicsomlé
-10 dkg vöröshagyma
-1 kk. rozmaring
-1 kk. kakukkfű
-1 kk. bors
-1 só ízlés szerint
- kevés babérlevél
-1 dl étolaj
-5 dkg cukor
Elkészítés:
A hagymát apróra vágjuk, az alapanyagokat összekeverjük, felfőzzük, átszűrjük. Hőtőszekrényben jól tárolható.
1.Csirkemájas pizza
Hozzávalók:
-40 dkg pizzatészta
-0.5 kg csirkemáj
-10 dkg vöröshagyma
-5 dkg sárgarépa
-5 dkg fehérrépa
-3 db zöldpaprika
-2 db paradicsom
-10 dkg reszelt sajt
-1 ek. zsír
-csipetnyi majoránna
-só
-bors
Elkészítés:
Az összes hozzávalókat kockára vágjuk. A kanálnyi zsírban az apróra vágott hagymát üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a kockára vágott zöldséget, és puhára pároljuk. Közben meghintjük sóval, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha a zöldség puha, beletesszük a zöldpaprikát, a paradicsomot és most már nagy lángon pirítjuk, állandóan kavarva, hogy ne égjen le. Ha a csirkemáj elvesztette véres színét kész a ragu. Ezt a pizzára helyezzük, majd reszelt sajttal megszórjuk, és sütőbe tesszük, amíg a sajt megolvad.
2. Gombás pizza
Hozzávalók:
-40 dkg pizzatészta
-20 dkg gomba
-10 dkg reszelt sajt
-16 dkg pizza szósz
-3 dkg vaj
-csipetnyi bors
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk, serpenyőben megforrósított vajon, állandóan keverve megpirítjuk. Közben sózzuk, borsozzuk.
Ha elkészült, rátesszük a pizza tésztára, pizza szósszal meglocsoljuk, a reszelt sajttal meghintjük és a sütőben készre sütjük.
3. Hagymás gombás pizza
Hozzávalók:
-40 dkg pizzatészta
-10 dkg hagyma
-25 dkg gomba
-10 dkg vaj
-25 dkg paraj
-10 dkg ementáli reszelt sajt
-1 cs. petrezselyemzöld
-kicsi szerecsendió
-csipetnyi bors
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A hagymát és a gombát megtisztítjuk, szeletekre vágjuk. A paraj szárát eltávolítjuk. A vajon megpirítjuk a hagymaszeleteket, beletesszük a gombát. Az egészet addig pároljuk, amíg a levét elfövi. Beletesszük a parajt, és tovább pirítjuk. Szerecsendióval, sóval, borssal fűszerezzük. Az elősütött pizza tésztára egyenletesen elrendezzük a rátétet, sajttal meghintjük, és addig sütjük, amíg a sajt megolvad.
4. Magyaros pizza
Hozzávalók:
-40 dkg pizzatészta
-25 dkg sütni való kolbász
-8 dkg füstölt szalonna
-12 dkg reszelt trappista sajt
-1 kisebb fej vöröshagyma
-16 dkg pizza szósz
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A kolbászt karikára, a szalonnát kockára, a vöröshagymát finomra vágjuk. A szalonnát kisütjük, benne a vöröshagymát kissé megfonnyasztjuk, majd beletesszük a kolbászt és az egészet zsírjára sütjük. Az elősütött pizza tésztára rákenjük a szószt, egyenletesen
elosztjuk a rátétet, meghintjük reszelt sajttal, és a sütőben készre sütjük.
5.Szalámis pizza
Hozzávalók:
-40 dkg pizzatészta
-25 dkg paprikás szalámi
-25 dkg sajt
-1 kk. bazsalikom
-1 kk. oregano
Elkészítés:
A tésztára pakolom a vékonyra szelt szalámiszeleteket, majd megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
6.Margherita Pizza
Hozzávalók:
-40 dkg pizzatészta
-kis csomó bazsalikom
-30 dkg mozzarella
-4 ek. frissen reszelt pecorino, vagy parmezán
-70 dkg hámozott húsos paradicsom
-5 ek. olivaolaj
-só
-frissen őrölt bors
Elkészítés:
225 fokra előmelegítem a sütőt. A paradicsomokat felszeletelem és a pizzaalapon elosztom. Egy villával kissé szétnyomkodom őket. Hagyok körben egy kb 1 centis szélet. Felszeletelem a mozzarellát és a paradicsomokra fektetem. Sózom és borsozom. A középső sinen kb 15 perc alatt készre sütöm. Most kiveszem és megszórom a pecorinóval és a bazsalikomlevelekkel. A bazsalikomleveleket gondosan megöntözöm olivaolajjal és további 10 percig sütöm.
7.Gombás Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-25 dkg szeletelt csiperkegomba
-fél csésze paradicsommártás
-10 dkg szeletelt mozzarella
Elkészítés:
A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a szeletelt csiperkegombát, majd a szeletelt mozzarellát. Megspriccelem olívaolajjal, majd a sütőben szép pirosra sütöm.
8.Tengerész Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-fél csésze paradicsommártás
-2-3 nagy gerezd fokhagyma
-olívaolaj
Elkészítés:
A tésztára kenem a paradicsomot, megszórom a finomra vágott fokhagymával, megspriccelem az olivaolajjal. A sütőben szépre sütöm.
9.Négy sajtos Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-10-10 dkg sajt (mozzarella, pecorino, gorgonzola, groviera)
-2-3 fekete olajbogyó
Elkészítés:
A tésztára negyed körcikk alakban rápakolom a sajtokat (magyar sajtfélékkel is helyettesíthetem), elosztom rajta a magozott, negyedelt olajbogyókat és megsütöm.
10.Magyaros Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-5 szelet bacon
-7 dkg szeletelt szalámi
-7 dkg szeletelt kolbász
-25 dkg sajt
-1 kk. bazsalikom
Elkészítés:
A tésztát megkenem a pizza szósszal, majd felváltva rápakolom a szalonnaszeleteket, a szalámit és a kolbászt, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
11.Lecsós Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-30 dkg kész lecsó
-15 dkg szalonna
-20 dkg reszelt trappist
Elkészítés:
A tésztát beleterítem a tepsibe, majd ráterítem a lecsót. Megszórom reszelt sajttal és a tetejére kakastaréjra vagdalt vékony szalonnaszeleteket teszek. Forró sütőben készre sütöm.
12.Szalonnás Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-10 szelet bacon
-25 dkg sajt
-1 kk. bazsalikom
-1 kk. oregano
Elkészítés:
A tésztára kenem a pizza szószt, rápakolom a szalonnaszeleteket, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
13.Kolbászos Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-25 dkg kolbász
-25 dkg sajt
-1 kk. bazsalikom
-1 kk. oregano
Elkészítés:
A tésztára kenem a pizza szószt, rápakolom a vékony átlósra szelt kolbászkarikákat, megszórom a fűszerekkel, illetve a reszelt sajttal. Sózni nem kell. A tepsit a sütő középső sinébe tolva megsütöm.
14.Füstölt sonkás Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-25 dkg füstöltsonka
-2 merőkanálnyi paradicsommártás
-10 dkg parmezán sajt
Elkészítés:
A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem a hajszálvékony sonkaszeleteket. A sütő középső sinébe tolva megsütöm. A kész, kisült pizzára friss parmezán sajtot gyalulok.
15.Sonkás Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-20-25 dkg finomra szelt főtt sonka
-fél csésze paradicsommártás
-10 dkg szeletelt mozzarella
Elkészítés:
A tésztán elkenem a paradicsomot, elosztom rajta a sonkát, majd a lecsurgatott, szeletelt mozzarellát. Sütőben szép pirosra sütöm.
16.Orgia Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-5 dkg téliszalámi
-5 dkg csípős szalámi
-5 dkg füstölt kolbász
-10 dkg gépsonka
-2 merőkanálnyi paradicsommártás
Elkészítés:
A tésztát megkenem a paradicsommártással, majd ráfektetem a sonkaszeleteket. A tetején elosztom a vékony szeletekre vágott kolbászt és szalámikat. Sózni nem kell. A sütő középső sinébe tolva megsütöm.
17.Zöld Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-5 szardellafilé
-egy marék finomra vágott petrezselyemzöld
-1 ek. összevágott kapri
-2 gerezd zúzott fokhagyma
-só
-frissen őrölt feketebors
-2 ek. extra szűz olivaolaj
-10 rucolalevél
Elkészítés:
A szardellákat lecsepegtetem, felszeletelem, majd szitára téve ököllel kinyomkodom belőle a maradék nedvességet is. A szardella szeleteket ráhelyezem a kihúzott tésztára (egy kb. 2 centis sávot szabadon hagyva). Rászórom a kaprit, szardellafilét, petrezselyemzöldet és a fokhagymát. Sózom, borsozom és megöntözöm bőven az olajjal. A középső sütősinen megsütöm és a rucolalevelekkel megszórva tálalom.
18. Nápolyi Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-fél csésze paradicsommártás
-10 dkg szeletelt mozzarella
-3-4 ajóka
-capri
-oregánó ízlés szerint
-2 ek. olívaolaj
Elkészítés:
A tésztára kenem a paradicsomot, sugárirányban ráosztom a csíkokra szelt ajókákat, megszórom vágott kapribogyóval és oreganoval, majd elosztom rajta a szeletelt mozzarellát. Sütőben szépre sütöm.
19. Firenze Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-20 dkg paradicsom
-25 dkg mozzarella
-20 dkg olajban eltett tonhal
-1 ek. vékonyra vágott hagymakarika
-1 ek. magozott fekete olajbogyó
-só
-bors
Elkészítés:
A paradicsomot meghámozom és kockákra vágom. Kinyitom a tonhalkonzervet és lecsepegtetem a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom előbb a haldarabokat, majd a paradicsomkockákat. Sózom és borsozom. Felszeletelem a mozzarellát és elterítem a halas-paradicsomos felületen. A kb. 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.
20. Tonhalas Pizza
Hozzávalók:
-50 dkg pizzatészta
-30 dkg mozzarella
-20 dkg olajban eltett tonhal
-só
-bors
Elkészítés:
Kinyitom a tonhalkonzervet és lecsepegtetem a haldarabokat. A pizzatésztát vékonyan bekenem a tonhalolajjal, majd a felületen egyenletesen elosztom a haldarabokat. Sózom és borsozom. Felszeletelem a mozzarellát és elterítem a halas felületen. A kb. 220° fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt készre sütöm.