Házi fehér kenyér
Hozzávalók:
-40 dkg finomliszt
-1 tk. só
-1 tk. cukor
-230 ml víz
-1 ek. napraforgó olaj
-1 tk. ecet
-1/4 kocka élesztő
Elkészítés:
Meglangyosítjuk a vizet, a felét hozzáöntjük a 40 dkg liszthez, másik felébe beletesszük a cukrot és az élesztőt. Hagyjuk állni 5 percig, addig a többi hozzávalót is beletesszük a liszthez.
Ha felfutott, hozzáöntjük a liszthez, és kézi robotgép dagasztóspiráljával 8 percig simára dagasztjuk. Sűrű tésztát fogunk kapni. Műanyag edényben betesszük a sütőbe 40-50 fokra kelni fél órára. De akár szobahúmérsékleten is keleszthetjük, csak tovább tart.
1-2 percig megint dagasztjuk, és kivesszük egy lisztezett tálcára megformázni, bevágjuk néhány helyen a tetejét, és formába, vagy tepsibe tesszük újra a 40-50 fokos sütőbe, még 50 percre, után bekapcsoljuk 180 fokra, és megsütjük 40-45 perc alatt.