8.)Somlói torta
Hozzávalók:
Tésztához:
Sárga piskóta
-3 tojás
-3 ek. cukor
-3 ek. liszt
-3 ek. meleg víz
-1/2 cs. sütőpor
-1 cs. vaníliás cukor
Barna piskóta:
-3 tojás
-3 ek. cukor
-2 ek. liszt
-2 ek. kakópor
-3 ek. meleg víz
-1/2 cs. sütőpor
Diós piskóta:
-3 tojás
-3 ek. cukor
-2 ek. liszt
-2 ek. darált dió
-3 ek. meleg víz
-1/2 cs. sütőpor
Krémhez:
-7 dl tej
-2 cs. vaníliás pudingpor
-1 cs. vaníliás cukor
-10 g étkezési zselatin
-14 dkg cukor
-3 tojás
Sziruphoz:
-1 dl víz
-10 dkg cukor
-1-2 ek. rum
-1 citrom reszelt héja
Díszítéshez:
-5 dl habtejszín
-10-15 dkg durvára vágott dió kicsit megpirítva
-5 dkg csoki
-5 dkg margarin, vagy kicsi tejszín
Elkészítés:
A piskótákat külön-külön megsütjük tortaformában a szokásos módon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, lisztet, sütőport. (vaníliás cukrot, kakaóport, diót) Megsütjük a lapokat és megvárjuk amíg kihűlnek.
A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuka citromhéjat és rumot. Összekeverjük.
A krémhez 5dl tejben elkeverem a 2 cs. pudingport és elkezdem melegíteni folytonos kavargatással. Előtte 2 dl tejben csomómentesre keverem a cukrot , a zselatint, vaníliás cukrot és a 3 tojás sárgáját. amikor a pudingos tej forrni kezdene, hozzáöntjük a 2 dl tejet és folyamatos keverés mellett megvárjuk amíg besűrűsödik. Kicsit várjunk amíg hül.
A kakós tortalapot tegyük alulra, locsoljuk meg a sziruppal és tegyük ré a krém 1/4 részét. Erre szórjunk pirított, durvára vágott diót. Aki szereti mazsolát is szórhat rá, amit előtte áztasson be, akár rumba. Ráhelyezzük a diós piskóta lapot, ugyan űgy járunk el, mint az előzőnél, majd a sárga piskóta lapot tesszük felülre. Én a tetejére szoktam néhány percer egy kis nehezéket tenni, ami összetömöríti kicsit a rétegeket, stabilabb lesz a tortánk. Ennek a tetejét is meglocsoljuk sziuppal majd a krémmel. A torta oldalt a maradék krémmel bekenjük.
A habtejszínt felverjük és a torta tetejét, ill. oldalát bevonjuk vele. A csokit a margarinnal megolvasztjuk és elkészítjük a mintát a torta tetejére. Megszórjuk pirított diódarabokkal. Tetszés szerint díszíthetjük a tetejét a tejszínhabbal.
Javaslat: A torta lapok közé is tehetünk egy-egy csokiréteget.
Tegyük hűtőbe, néhány órára a tortánkat és szeletelhetjük. Valóban nagyon finom sütemény. Ilyen formában most készítettem először, úgy látom estére már nem marad belőle.