17.)Dobos torta
Hozzávalók:
Tésztához:
(12 szeletes tortához)
-6db tojás
-18 dkg cukor
-18 dkg liszt
-1 citrom reszelt héja
Krémhez:
-5 tojás
-24 dkg cukor
-1 cs.vaníliás cukor
-10-15 dkg csokoládé
-30 dkg vaj
Karamellmázhoz:
-20 dkg cukor
-1 ek. margarin
-1 tk. 10%-os ételecet
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva apránként a tojássárgájába forgatjuk.
Az így kapott tésztából 6 vékony, lapot sütünk, én sütőpapírral bélelt tortaforma alsó lapján készítettem el.
A krémhez az egész tojást, a cukrot és a megolvasztott csokoládét vízgőz fölött folytonos keverés simára keverjük. (robotgéppel végezzük a keverést, jobb állagot kapunk) Hagyjuk kihűlni, és a habosra kevert vajat beledolgozzuk. Bármilyen csokit használhatunk, amit otthon találunk.
Ezzel a krémmel a tortalapokat megkenjük, egymásra illesztjük. egy kivételével, mert erre tesszük a karamellmázat. Tehát az 5. lap tetejét is vonjuk be krémmel.
A karamellmázhoz a cukrot egy mélyebb serpenyőbe szórjuk, és erős tűzön addig melegítjük, amíg világosbarna színű lesz. A tűzről lehúzzuk, a vajat és az ecetet belekeverjük, és kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg egyneművé olvad.
Az utolsó, hatodik tortalapot 8-12 egyforma részre vágjuk, és a forró karamellt széles, lapos késsel egyenletesen rásimítjuk. Amikor el éri azt a hűlési főfokot, akkor lehet jól kijelőlni a szeletek nagyságát. Addig hiába vágjuk késsel a formákat, osszefolyik még a cukor.
Tetszólegesen rendezzük el a torta tetején a karamelles piskóta szeleteket és díszítsük.
Én most készítettem el először ezt a fajta tortát. Eddig azt gondoltam, a karamellmáz biztosan nem fog sikerülni... az eredmény látható, bátran próbáljátok ki. (ha valakinek nem sikerül,attól a süti nem megy kárba, az 5. lap krémes tetejét díszítse olvasztott csokival, vagy csokireszelékkel...
Egy éjszakát hagyjuk dermedni és másnap fogyaszthatjuk.