Finom ízek varázsa

Sütemények és ételreceptek saját gyűjteménye

17.)Dobos torta

diszito_elem.gif_6.png

dobos_torta_10.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

(12 szeletes tortához)

-6db tojás

-18 dkg cukor

-18 dkg liszt

-1 citrom reszelt héja

Krémhez:

-5 tojás

-24 dkg cukor

-1 cs.vaníliás cukor

-10-15 dkg csokoládé

-30 dkg vaj

Karamellmázhoz:

-20 dkg cukor

-1 ek. margarin

-1 tk. 10%-os ételecet

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral és a reszelt citromhéjjal habosra keverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a liszttel felváltva apránként a tojássárgájába forgatjuk.

Az így kapott tésztából 6 vékony,  lapot sütünk, én sütőpapírral bélelt tortaforma alsó lapján készítettem el.

A krémhez az egész tojást, a cukrot és a megolvasztott csokoládét vízgőz fölött folytonos keverés simára keverjük. (robotgéppel végezzük a keverést, jobb állagot kapunk) Hagyjuk kihűlni, és a habosra kevert vajat beledolgozzuk. Bármilyen csokit használhatunk, amit otthon találunk.

Ezzel a krémmel a tortalapokat megkenjük, egymásra illesztjük. egy kivételével, mert erre tesszük a karamellmázat. Tehát az 5. lap tetejét is vonjuk be krémmel.

A karamellmázhoz a cukrot egy mélyebb serpenyőbe szórjuk, és erős tűzön addig melegítjük, amíg világosbarna színű lesz. A tűzről lehúzzuk, a vajat és az ecetet belekeverjük, és kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg egyneművé olvad.

Az utolsó, hatodik tortalapot 8-12 egyforma részre vágjuk, és a forró karamellt széles, lapos késsel egyenletesen rásimítjuk.  Amikor el éri azt a hűlési főfokot, akkor lehet jól kijelőlni a szeletek nagyságát. Addig hiába vágjuk késsel a formákat, osszefolyik még a cukor.

Tetszólegesen rendezzük el a torta tetején a karamelles piskóta szeleteket és díszítsük.

Én most készítettem el először ezt a fajta tortát. Eddig azt gondoltam,  a karamellmáz biztosan nem fog sikerülni... az eredmény látható, bátran próbáljátok ki. (ha valakinek nem sikerül,attól a süti nem megy kárba, az 5. lap krémes tetejét díszítse olvasztott csokival, vagy csokireszelékkel...

Egy éjszakát hagyjuk dermedni és másnap fogyaszthatjuk.

dobos_torta_4.jpg

dobos_torta_16.jpg

magyar_motivum.gif





Weblap látogatottság számláló:

Mai: 198
Tegnapi: 206
Heti: 1 116
Havi: 4 258
Össz.: 2 098 189

Látogatottság növelés
Oldal: 17.)Dobos torta
Finom ízek varázsa - © 2008 - 2024 - ki-suti.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »