12.)Drezdai kalács
Gyümölcsökhöz:
-20 dkg mazsola
-5 dkg kandiscukros citromhéj
-10 dkg kandiscukros narancshéj
-10 dkg durvára vágott mandula
-5 dkg aszalt sárgabarack
-5 dkg aszalt szilva
-5 dkg durvára vágott dió
-1 ek.rum
-2 tk. vanília kivonat
-3 ek. víz
Kovászhoz:
-20 dkg rétesliszt
-4 dkg élesztő
-1,5 dl tej
-2 ek. kandiscukor
Tésztához:
-25 dkg rétesliszt
-1 tk. só
-1 egész tojás
-4 tojássárgája
-1 dl tej
-15 dkg vaj
-10 dkg kockára vágott marcipán
-1 ek. koronás kandiscukor
Tetejére:
-15 dkg vaj
-15 dkg koronás porcukor
Elkészítés:
a Gyümölcsökhöz címszó alatt felsoroltakat, előzőnap egy tálba tesszük és letakarva ázni hagyjuk.
A kovász hozzávalóit tálba tesszük és konyhai robotgép dagasztó funkciójával 10 percig keverjük, majd hagyjuk szobahőmérsékleten 30 percet pihenni.
a tészta alapanyagaival gyúrjuk össze. Ha már az edény falától elválik, adjuk hozzá a beáztatott gyümölcsöket, dagasszuk tovább 1-2 percig.
Hagyjuk kelni 30 percig, majd 2/3 részéből lisztezett gyúródeszkán téglalapot formálunk, amit tepsibe teszünk, erre a maradék tésztából egy keskenyebb csíkot helyezünk középre. Előmelegített sütőben készre sütjük.Még melegen, ahogy kivesszük a sütőből, megkenjük a vajjal és meghintjük koronás porcukorral. Sokáig elálló illatos finomság!