29.)Aranygaluska II.
Hozzávalók:
Tésztához:
-50 dkg liszt
-csipet só
-3-4 ek. cukor
-3 tojássárgája
-1/2 citrom reszelt héja
-2,5 dl tej
-2,5 dkg élesztő
-5 dkg olvasztott margarin
Rétegezéshez:
-kb. 15 dkg őrölt dió
-4-5 ek. porcukor
-kb. 10 dkg olvasztott margarin
Egyszerű vanília sodó:
-2 tojás sárgája
-1,5 ek cukor
-2,5 dl tej
-1 tk. vanília aroma
Elkészítés:
A tejet kevés cukorral meglangyosítjuk és az élesztőt 10 perc alatt felfuttatjuk benne. A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és a megkelt élesztővel összegyúrjuk, amíg a tál oldalától elnem válik, addig dagasszuk. Letakarva duplájára kelesszük a tésztát. A margarint olvasszuk fel, a darált diót a porcukorral keverjük össze. 26 cm-es tortaformát kenjük ki margarinnal és hintsük meg liszttel. Kanállal szagassuk ki a tésztát, tegyük bele az olvasztott margarinba, majd hempergessük meg a porcukros dióban. Ezeket egymás mellé rakjuk a tortaformába. A maradék margarinnal locsoljuk meg a tetejét és süssük aranybarnára. Ha a tetején nagyon pirulna a cukor, akkor letekerhatjuk alufóliával.
A sodóhoz a tejet gyöngyözésig melegítjük a vanília aromával. a tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és ehhez lassan, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a forró tejet, majd viszarakjuk alacsony hőmérsékleten újra melegíteni, addig kevergetjük amíg el nem kezd besűrűsödni.
Porcukorral hintve, vanília sodóval tálaljuk.