Sörkifli
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-3 dl tej
-5 dkg élesztő
-1 tojás+ 1 a kenéshez
-2-3 ek. tejföl
-1 csapott ek. só
-1 ek. cukor
-1,5 dl olaj
-szóráshoz egész kömény, de lehet szezámmag, mák, lenmag..
Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitáljuk. A tejbe belekeverjük a tejfölt és együtt meglangyosítjuk, majd hozzáadjuk a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük és néhány percig hagyjuk, hogy a cukor elolvadjon. Ezt követően a liszthez adjuk a tejes keveréket, a tojást, a sót, az olajat és jól bedagasztjuk, hogy,könnyű, laza tésztát kapjunk . Ezt követően hagyjuk 1 órát kelni. Miután megkelt, átgyúrjuk, 4 cipóra osztjuk. A cipókat egyenként kerek lappá nyújtjuk és mindegyik lapot először négybe, majd a cikkeket 3-3 részre osztjuk, így 12 cikket kapunk, amit egyenként kiflikké feltekerünk. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsikre rakjuk, hagyjuk 10-15 percet kelni, majd megkenjük felvert tojással. Egész köménymagot szórunk a kiflikre, vagy amit választottunk és előmelegített sütőben 200 fokon szép pirosra sütjük. Jó étvégyat hozzá!