-5 g friss élesztő
-35 dkg liszt
-2,5 dl langyos víz
tésztához:
-1 dkg friss élesztő
-5 evőkanál tej
-2,5 dl langyos víz
-2 ek. olíva oljaj
-2 dkg só
-55 dkg liszt
Elkészítés:
A kovászt a kenyér sütése előtti napon készítsük el. Az élesztőt tegyük bele a langyos vízbe, és hagyjuk állni 10 percig, majd keverjük hozzá a lisztet és fedjük le (legjobb a kelesztőtál vagy egy egyszerű, jól záródó fedelű műanyag tál).
Másnap a tésztához az életszőt futtassuk fel a langyos tejben , várjunk vele 15 percet legalább. Keverjük össze a felfuttatot élesztőt, a langyos vizet, az olajat, a kovászt, a sót és a lisztet. A tésztát 2-3 percen keresztül gyúrjuk erősen. Aztán tegyük egy belisztezett nyújtódeszkára, és kenjük be olajjal a tetejét. Fedjük le egy darab műanyag fóliával, és pihentessük szobahőmérsékleten 1,5 órán át.
A kelesztés után vágjuk 8 részre a tésztát. Formáljunk 8 -10 db zsemle formát, és ezeket lapítsuk ki egy kicsit. Lisztezzük be a kenyérkéket, és kettőt-kettőt tegyünk olajozott sütőpapírral bélelt tepsikbe. Takarjuk le a tepsiket vizes konyharuhával és kelesszük a tésztánkat 1,5-2 órán keresztül.
A kenyérkéket 220 fokos sütőben 25 percig süssük úgy, hogy a sütő aljába tegyünk (tűzálló tálba vagy egy tepsibe) 1 dl vizet, majd ezt vegyük ki és sössök még 20 percig a tésztát.
Ebben az esetben én eltértem a ciabatta hagyományos formájától. az erdmény nagyon finom lett. Sült hús csíkokkal és salátával töltöttem szendvicset a zsemle formájú ciabattákba. Annyira laktató volt, hogy csak a felétvel tudtam megbírkózni.