Farsangi fánk
Hozzávalók:
-50 dkg liszt
-3 dkg élesztő
-3 tojássárgája
-10 dkg cukor
-10 dkg margarin
-1 cs. vaníliás cukor
-2 dl tej
-1 ek. rum
-1/2 citrom reszelt héja
Elkészítés:
-Az élesztőt kevés cukorral és a tejjel felfuttatom. A lisztet a tojássárgájával, vaníliás cukorral és a maradék cukorral összekeverem, majd a felfutatott élesztőt is hozzáöntöm. A tésztát összedagasztom. Amikor már szép hólyagos, akkor az olvasztott margarint is hozzáadom. Kevés lisztel meghintem, letakarom és langyos helyen duplájára kelesztem. Miután megkelt, lisztezett deszkára öntöm és sodrófával kb. hüvelykujjnyi vasatgságúra nyújtom. Fánkszaggatóval kiszaggatom a tésztát, majd a maradékot újra összegyúrom és kiszaggatom. Amikor elfogyott a tészta, még 15 percet kelesztem a nyers fánkot. Mindegyik közepébe a hüvelyujjammal mélyedést készítek. Közben egy lábosban oljat hevítek és amikor már jó meleg, a fánkokat beleteszem. Először fedő alatt kis lángon sütöm, majd megforgatom és nagy lángon fedő nélkül sütöm tovább. Porcukorral és lekvárral kínálom.
Érdekesség: rumot nem csak az aromája miatt használjuk a fánkhoz, különleges tulajdonsága, nem engedi a tésztának, hogy magába szívja az olajat sütés közben.