Mákos és diós Beigli
Hozzávalók
Tésztához:
-1 kg liszt
-50 dkg margarin
-6 dkg cukor
-5 dkg élesztő
-4 dl tej
-csipetnyi só
-ízlés szerint egy kis fahéjjal és citrom reszelt héjával ízesíthetjük a tésztát.
Dió Töltelékhez:
-25 dkg darált dió
-20 dkg porcukor
-tej, hogy kenhető állagú legyen a töltelék
Mák Töltelékhez:
-25 dkg darált mák
-20 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 citrom reszelt héja
-ízlés szeint mazsola
-tej, hogy kenhető állagú legyen a töltelék
Elkészítés:
Az átszitált lisztbe tegyük bele a puha margarint, a cukrot és a sót. A tejet langyosítsuk fel a cukorral és futtasuk fel benne az élesztőt. Ezt dolgozzuk bele a lisztbe és gyúrjuk össze a maradék tejjel. Akkor jó, ha a tészta sima, félkemény és a kéztől elválik. Tegyük félre és hagyjuk pihenni. Ha megkelt a tészta, osszuk el 6 egyenlő részre. Nyújtsuk egyenként téglalap alakúra a tésztákat és a töltelékkel kenjük meg, majd sodorjuk fel. A rudakat margarinnal kikent sütőlemezre helyezzük és tojás sárájával megkenjük. Mindegyik rudat villával több helyen szurkáljuk meg. Előmelegített sütőben készre sütjük.