Szezámmagos buci házilag
Hozzávalók
Tésztához:
-1 kg liszt
-5 dkg élesztő
-2 dl víz
-1 ek. só
-1 doboz natúr joghurt
Máz:
-olívaolaj, a kenéshez
-szezámmag
Elkészítés:
Az élesztőt a vízben, kis cukorral felfuttatjuk. A liszben elkeverjük a sót, hozzáadjuk a joghurtot és az élesztőt. Lehet géppel és kézzel is dagasztani. Én kézzel szoktam, legalább 10 percig dagasszuk, hogy igazán jó tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, nedves konyharuhával takarjuk le, hagyjuk kelni. 2 óra elteltével gyúrjuk át a tésztánkat, majd kelesszük ismét. Én összesen 3-4 órát szoktam kelleszteni és utána formázom és sütöm, de lehet akár egy egész éjszakát állni hagyni. Szezámmaggal szórjuk be a cipók tetejét, ezt nyomkodjuk bele kicsit a tésztába, így sütés után nem peregnek le, és olajjal megkenjük a tészta tetejét. Előmelegített sütőben 220 fokon 40-45 perc alatt készre sütjük. A cipókat felhasználhatjuk óriás szendvicsek készítéséhez, kebabhoz, cipós levesekhez. 1 kg lisztből 6 db buci készíthető a képen látható nagysággal. Több napig friss, puha marad. Én sima villanytűzhelyben sütöttem, nem szükséges kemence a sikerhez.