Diós-mákos fonottkalács
Hozzávalók
Tésztához:
-60 dkg liszt
-3 dl tej
-5 dkg élesztő
-2 tojás sárgája
-3 ek. étolaj
-4 ek.tejföl
Töltelék:
Dió Töltelékhez:
-25 dkg darált dió
-20 dkg porcukor
-tej, hogy kenhető állagú legyen a töltelék
Mák Töltelékhez:
-25 dkg darált mák
-20 dkg porcukor
-1 csomag vaníliás cukor
-1 citrom reszelt héja
-ízlés szeint mazsola
-tej, hogy kenhető állagú legyen a töltelék
Máz:
-olvasztott margarin, vagy olaj
Elkészítés:
Az élesztőt a tejben felfuttatom. Az alapanyagokatl összegyúrom . Akkor jó, ha a kéztől elválik a tészta. Nem kell keleszteni. 3 részre osztom, egyforma téglalap alakúra nyújtom őket. Különböző ízű töltelékekkel kenem meg a lapokat, lehet akár gesztenyéset is használni, és szorosan feltekerem. Kivajazott nagyobb méretű tepsibe fektetem a rudakat és összefonom őket. A tetejüket olvasztott margarinnal, vagy olajjal kenem meg, hogy ne száradjon ki. Előmelegített sütőben 180-200 fokon 30-40 perc alatt készre sütöm. Tálalásnál a szeleteket porcukorral meghintem.