18.)Vaníliás-csokis torta
Hozzávalók:
Tésztához:
Barna piskóta:
-5 tojás
-15 dkg cukor
-12dkg liszt
-3 dkg kakaó
-1/2 cs. sütőpor
Sárga piskótához:
-5 tojás
-15 dkg cukor
-15 dkg liszt
-1/2 cs. sütőpor
Krémhez:
Csokis krémhez:
-2 cs. csoki puding
-6 dl tej
- 4 ek. cukor
-16 dkg porcukor
-20 dkg vaj
-4 dkg darált keksz
-1-2 ek. rum
Vaníliás krémhez:
-1 cs. vanília puding
-3 dl tej
-2 ek.cukor
-8 dkg porcukor
-12 dkg vaj
-2 cs. bourbon vaníliás cukor
Díszítéshez:
Fondantot készítünk
-6 ek. víz
-1 ek. zselatin
-1 ek. margarin
-2 ek. méz
-porcukor(amennyit felvesz)
-ételszínezék
Elkészítés:
Egy 26 cm átmérőjű tortakarikát kivajazunk, lisztezünk, vagy sütőpapírral bélelünk.
A barna piskótához az egész tojásokat felverjük a cukorral.
Jó 10 percig, míg szépen feljön és kivilágosodik.
Lapos kanállal óvatosan belekeverjük a lisztet, kakaóport, sütőport.
A masszát a formába öntjük, szépen eligazgatjuk, és előmelegített sütőbe megsütjük. (25 percig nem nyitjuk ki a sütőt, csak ez idő után)
Ugyan így megsütjük a sárga piskótát is.
Megfőzzük a krémeket.
A pudingot a tejjel felfőzzük, ízesítjük cukorral. Ha teljesen kihűlt, a vajat egy kevés porcukorral kikeverjük. A vajhoz fokozatosan hozzákeverjük a pudingot. Hozzáadjuk a kekszet és a rumaromát is.
Megfőzzük a vaníliás krémet is.
A pudingot a tejjel felfőzzük, ízesítjük cukorral. Ha teljesen kihűlt, a vajat egy kevés porcukorral kikeverjük. A vajhoz fokozatosan hozzákeverjük a pudingot. Hozzáadjuk a vaníliás cukrokat is.
Ha a piskótakorongok jól lehűltek, kettévágjuk, és betöltjük őket.
Alulra kakaós piskóta, rá csokis krémet kenünk. Sárga piskóta, erre a vaníliás krém, de ebből hagyjuk egy kicsit. Erre a sárga piskóta másik fele, rá pedig csokis krém, és rá a kakaós piskóta másik része.
A meghagyott vaníliás krémmel nagyon vékonyan bekenjük az egész tortát.
Elkészítjük a fondantot. A zselatint vízbe áztatjuk, majd vízgőz felett felmelegítjük a többi anyaggal. Itt már használhatunk ételszínezéket. Ne forrósítsuk túl, ha egyneművé olvadt, egy előre elkészített tálba tegyünk porcukrot, erre öntsük a masszát és kanállal kezdjük el összekeverni a porcukorral. Amikor már ez nehézkessé válik, akkor gyúródeszkán folytassuk, addig adjunk hozzá porcukrot, amíg már nem lesz ragacsos, megfelelő állagot kapunk. Ilyenkor is vehetjük több részre a masszánkat és végezhetjük ilyenkor a színezést.
Több féle fondant készítést kipróbáltam már, nekem ezzel az összetétellel sikrült a legjobban.
A fondant felét kinyújtjuk és bevonjuk vele a tortát. A másik feléből tetszüleges formákat készíthetünk.