Hortobágyi húsos palacsinta Timi nyuszitól
Hozzávalók:
-400 g borjú-/sovány sertéshús vagy csirkemellfilé
-1 zöldpaprika
-1 paradicsom
-1 nagy fej hagyma
-50 g füstölt szalonna
-1 kk. enyhén csípős pirospaprika
-só
-3+1 dl tejföl
Palacsintához:
-150 g finomliszt
-1 csipet só
-1 csipet bors
-2 dl tej
-2 tojás
-1 dl szénsavas ásványvíz
-2 ek. olaj
Elkészítés:
A töltelékhez a húst megmossuk, felkockázzuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, majd elnegyedeljük. A hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A füstölt szalonnát apróra felkockázzuk, megpirítjuk, zsírjában megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön kissé megpirítjuk. Lehúzzuk az edényt a tűzről, megszórjuk a húst a pirospaprikával, hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot. Ízlés szerint sózzuk, összekeverjük, visszatesszük tűzre, és fedő alatt, a saját levében puhára pároljuk (25-30 perc).
Közben a palacsintához a felsorolt hozzávalókból az alapreceptnél írt módon palacsintatésztát keverünk, és 8 palacsintát sütünk belőle. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
Kiszedjük a húst a levéből, apróra összevágjuk, vagy megdaráljuk. Levében simára keverünk 3 dl tejfölt, összeforraljuk, és annyit adunk belőle a húshoz, hogy jól kenhető tölteléket-masszát kapjunk.
Megkenjük vele a palacsintákat, két szélüket felhajtjuk a töltelékre, batyuszerűen összetekerjük, és tűzálló tálba rakjuk. Megöntözzük a maradék tejfölös-paprikás mártással és a sütőben átforrósítjuk (10 perc). Tetejüket meglocsoljuk a maradék tejföllel.