Finom ízek varázsa

Sütemények és ételreceptek saját gyűjteménye

31.)Somlói szelet

somloi_szelet_17.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

Sárga piskóta

-3 tojás

-3 ek. cukor

-3 ek. liszt

-3 ek. meleg víz

-1/2 cs. sütőpor

-1 cs. vaníliás cukor

Barna piskóta:

-3 tojás

-3 ek. cukor

-2 ek. liszt

-2 ek. kakópor

-3 ek. meleg víz

-1/2 cs. sütőpor

Diós piskóta:

-3 tojás

-3 ek. cukor

-2 ek. liszt

-2 ek. darált dió

-3 ek. meleg víz

-1/2 cs. sütőpor

Krémhez:

-7 dl tej

-2 cs. vaníliás pudingpor

-1 cs. vaníliás cukor

-10 g étkezési zselatin

-14 dkg cukor

-3 tojás

Sziruphoz:

-1 dl víz

-10 dkg cukor

-1-2 ek. rum

-1 citrom reszelt héja

Díszítéshez:

-5 dl habtejszín

-sárga ételfesték (pár csepp)

-10-15 dkg durvára vágott dió kicsit megpirítva

-mazsola

-5 dkg csoki

-pici étolaj, vagy kicsi tejszín

Elkészítés:

A piskótákat külön-külön megsütjük nagy méretű tepsiben a szokásos módon. A tojásfehérjét kemény habbá verjük. A tojássárgáját a  cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a vizet, lisztet, sütőport. (vaníliás cukrot, kakaóport, diót) Megsütjük a lapokat és megvárjuk amíg kihűlnek.

A sziruphoz a vizet a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuka  citromhéjat és rumot. Összekeverjük.

A krémhez  5dl tejben elkeverem a 2 cs. pudingport és elkezdem melegíteni folytonos kavargatással. Előtte 2 dl tejben csomómentesre keverem a cukrot , a zselatint, vaníliás cukrot és a 3 tojás sárgáját. amikor a pudingos tej forrni kezdene, hozzáöntjük a 2 dl tejet és folyamatos keverés mellett megvárjuk amíg besűrűsödik. Kicsit várjunk amíg hül.

A kakós piskótalapot tegyük alulra, locsoljuk meg a sziruppal  és tegyük rá a krém 1/4 részét. Erre szórjunk pirított, durvára vágott diót. Aki szereti mazsolát is szórhat rá, amit előtte áztasson be rumba. Ráhelyezzük a diós piskóta lapot, ugyan úgy  járunk el, mint az előzőnél, majd a sárga piskóta lapot tesszük felülre. Én a tetejére szoktam néhány percer egy kis nehezéket tenni, ami összetömöríti kicsit a rétegeket, stabilabb lesz a tortánk. Ennek a tetejét is meglocsoljuk sziuppal majd a krémmel. A piskóta oldalát  a maradék krémmel bekenjük.

A habtejszínt megfelezzük, egyikbe sárga ételfestéket csepegtetünk, felverjük és a torta tetejét, ill. oldalát  bevonjuk vele. A csokit az olajjal megolvasztjuk és elkészítjük a mintát a piskóta közepén.. Megszórjuk pirított diódarabokkal. Tetszés szerint díszíthetjük atejszínhabot mazsolával.

Tegyük hűtőbe, néhány órára a tortánkat és szeletelhetjük. Valóban nagyon finom sütemény.Ez egy nagy adag, 30 szeletes. Ha kisebbet szeretnénk készíteni, akkor arányosan csökkentsük az alapanyagok mennyiégét és kisebb tepsit használjunk.

somloi_szelet_30.jpg

somloi_szelet_33.jpg

somloi_szelet_12.jpg

magyar_motivum.gif



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 88
Tegnapi: 142
Heti: 230
Havi: 3 524
Össz.: 2 090 471

Látogatottság növelés
Oldal: 31.)Somlói szelet
Finom ízek varázsa - © 2008 - 2024 - ki-suti.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »