Körözött
Hozzávalók:
-25 dkg tehéntúró, vagy juhtúró
-1 közepes fej hagyma
-0,5 dl tejföl
-2 kk. pirospaprika
-1 csapott kk. őrölt kömény
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A túrót villával szétnyomkodjuk és a tejföllel jól összekeverjük, beletesszük a hagymát, a pirospaprikát, köménymagot, és ízlés szerint a sót. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a körözött ízei összeérjenek. Így hidegen tesszük az asztalra, reggelire, vagy vacsorára. Készíhetjük juhtúróval, vagy tehéntúróval, de akár a kettő keverékéből is izlés szerint. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Csípős körözött
Hozzávalók:
-10 dkg tehéntúró
-10 dkg juhtúró
-5 dkg vaj
-1 közepes fej hagyma
-1 kk. csípős pirosarany
-1 kk. pirospaprika
-1 csapott kk. őrölt kömény
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A mindkét túrót villával szétnyomkodjuk és a vajjal jól elkeverjük, beletesszük a hagymát, a csípős pirosaranyat, a pirospaprikát, köménymagot és ízlés szerint sót. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a csípős körözött ízei összeérjenek. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Sörös körözött
Hozzávalók:
-20 dkg juhtúró
-10 dkg vaj
-0,5 dl sör
-1 közepes fej hagyma
-1 kk. mustár
-2 kk. pirospaprika
-só, őrölt kömény
Elkészítés:
A vörös hagymát megpucoljuk és nagyon apróra vágjuk, vagy lereszeljük. A túrót villával szétnyomkodjuk és a vajjal jól elkeverjük, beletesszük a hagymát, a sört, a pirospaprikát, a mustárt és ízlés szerint sót, köménymagot. Az egészet összekeverjük, a hűtőszekrénybe tesszük egy órára, hogy a sörös körözött ízei összeérjenek. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.
Tökmagos körözött
Hozzávalók:
-25 dkg túró
-1 kis pohár tejföl
-4-5 dkg tökmag, ledarálva, vagy apróra darabolva
-1 kis fej lilahagyma
-1 ek. tökmagolaj
-só, ízlés szerint
Elkészítés:
A tökmagot száraz serpenyében kicsit megpirítjuk. A lilahagymát felaprítjuk. A túrót kikeverjük a tejföllel, hozzádolgozzuk a tökmagot, a tökmagolajat, a hagymát. Sózzuk. Nagyon finom. A tökmag és a tökmagolaj teljesen más karakter ad, mint amit megsokzunk. Próbáld ki.
Erdélyi ízes körözött
Hozzávalók:
-20 dkg juhtúró
-5 dkg vaj
-1 dl telföl
-5 dkg póré hagyma
-kicsi tárkonylevél, ízlés szerint
-2 kk. pirospaprika
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük, és hűtübe tesszük. Hidegen tálaljuk. Pirítóson, friss kiflin nagyon finom.