Finom ízek varázsa

Sütemények és ételreceptek saját gyűjteménye


Házi készítésű zsemle, kifli

zsemle-kifli_1.jpg

Hozzávalók

Tésztához:

-1 kg finomliszt

-30-40 dkg főtt, áttört burgonya

-3 dkg só

-4 dkg élesztő

-5-6 dl víz

-5 dkg olvasztott zsír

-1 ek. cukor

Elkészítés:

A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel és a cukorral  összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk a zsemléket és kifliket,  előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük és közepes erősségű tűzön 30-40 percig lassan sütjük. Meleg szívvel ajánlom mindenkinek, ha vn hozzá kedve készítse el, mert nincs jobb a friss, puha, langyos péksüteményeknél.

zsemle-kifli_9.jpg

magyar_motivum.gif




Weblap látogatottság számláló:

Mai: 133
Tegnapi: 146
Heti: 917
Havi: 3 769
Össz.: 2 127 944

Látogatottság növelés
Oldal: 2.)Házi készítésű zsemle, kifli
Finom ízek varázsa - © 2008 - 2024 - ki-suti.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »