Finom ízek varázsa

Sütemények és ételreceptek saját gyűjteménye

27.)Szatmári szilva torta Timi nyuszitól Vigyor

diszito_elem.gif_6.png

szatmari_szilva_torta_timi_nyuszitol_1.jpg

Hozzávalók:

Tésztához:

26 cm-es tortához

-34 dkg aszalt szilva

-6 cl rum

-7 dkg darált dió

-12 dkg vaj

-12 dkg porcukor

-3 tojás

-14 dkg liszt

-1/2 cs. sütőpor

-1/2 cs. fahéj

-1/2 citrom reszelt héja

-1 csipetnyi só

-1 vaníliás rúd

Krémhez:

Marcipán krémhez:

-1,3 dl tej

-4 tojás sárgája

-12 dkg marcipán

-2 dkg cukor

-13 dkg tejszínhab

-3 dkg főzött zselatin

Csokoládékrémhez:

-1 dl tej

-2 tojés sárgája

-3 dkg keserű csoki

-6 dkg cukor

-10 dkg tejszínhab

-2 dkg főzött zselatin

Főzött zselatinhoz:

-2,5 dl víz

-4 dkg zselatin

Töltéshez:

-házi szilvalekvár

-pörkölt dió

Szilvapálinkás sziruphoz:

-3 cl eredeti szilva pálinka

-3 cl 50 %-os cukorszirup

Díszítés:

-tejszínhab

-aszalt szilva

Elkészítés:

A piskótához az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel.
Az elhabart tojásba belekaparjuk a vanília rúd belsejét.
A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot.
A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik.
Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.

A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három (nyersen) 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, majd azokat egy-egy 23 cm átmérőjű sütőlapra 1 cm magasan elteríteni.
A piskótalapokat 210 °C-on 10 percig sütjük.
Ha kész, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.

Marcipán alapkrémhez a tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, és ne égjen le. Főzés után turmixoljuk.

Csokoládé alapkrémhez a tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaómasszát és a maradék tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük meg.

A töltelék krémek elkészítéséhez a tejszínhabot a hideg alapkrémekbe forgatjuk lazán. A zselatint áttetszőre feloldjuk kis lángon folytonos keveréssel, majd kimérjük belőle a megfelelő mennyiséget, és elkeverjük először kevés krémmel, amit a nagyobb mennyiséghez adunk.

kisült piskótalapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 5 dkg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 2 dkg).

Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak.
A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokoládés krémet beletöltjük, de nem az összest, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 3 dkg).
Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, s rákenjük a bekevert marcipános krém 3/4 részét.
Erre a krémre rakjuk a harmadik piskótalapot, majd rákenjük a maradék marcipános krémet, és a félrerakott csokoládés krémmel megmárványosítjuk a felületét.

Hűtőbe tesszük, majd kb. 3-4óra elteltével szeleteljük  és tejszínhabbal, aszalt szilvával díszítjük.

szatmari_szilva_torta_timi_nyuszitol_2.jpg

magyar_motivum.gif






Weblap látogatottság számláló:

Mai: 323
Tegnapi: 323
Heti: 323
Havi: 9 324
Össz.: 1 362 752

Látogatottság növelés
Oldal: 27.)Szatmári szilva torta Timi nyuszitól
Finom ízek varázsa - © 2008 - 2017 - ki-suti.hupont.hu

A HuPont.hu ingyen weboldal szerkesztő mindig ingyenes. A weboldal itt: Ingyen weboldal

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


▲   Itt: krémes sütemények - Vatera.hu
X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »