27.)Szatmári szilva torta Timi nyuszitól
Hozzávalók:
Tésztához:
26 cm-es tortához
-34 dkg aszalt szilva
-6 cl rum
-7 dkg darált dió
-12 dkg vaj
-12 dkg porcukor
-3 tojás
-14 dkg liszt
-1/2 cs. sütőpor
-1/2 cs. fahéj
-1/2 citrom reszelt héja
-1 csipetnyi só
-1 vaníliás rúd
Krémhez:
Marcipán krémhez:
-1,3 dl tej
-4 tojás sárgája
-12 dkg marcipán
-2 dkg cukor
-13 dkg tejszínhab
-3 dkg főzött zselatin
Csokoládékrémhez:
-1 dl tej
-2 tojés sárgája
-3 dkg keserű csoki
-6 dkg cukor
-10 dkg tejszínhab
-2 dkg főzött zselatin
Főzött zselatinhoz:
-2,5 dl víz
-4 dkg zselatin
Töltéshez:
-házi szilvalekvár
-pörkölt dió
Szilvapálinkás sziruphoz:
-3 cl eredeti szilva pálinka
-3 cl 50 %-os cukorszirup
Díszítés:
-tejszínhab
-aszalt szilva
Elkészítés:
A piskótához az aszalt szilvát felkockázzuk, majd egy edénybe vizet forralunk, és mikor forr a víz, belerakjuk a szilvát, és addig hagyjuk a vízben, míg felpuhul (nem szabad megfőzni). A szilvát leszűrjük, és azonnal lehűtjük hideg vízzel.
Az elhabart tojásba belekaparjuk a vanília rúd belsejét.
A szilvát belerakjuk egy üstbe, és ráöntjük a rumot.
A vajat a porcukorral habosra keverjük (nagyon habosra), majd hozzáadjuk a tojáskeveréket, és addig keverjük (habosítjuk), míg egy nagyon könnyű krémmé nem válik.
Ha mindent a megfelelő időben, illetve hőmérsékleten csinálunk, akkor nem fog összefutni.
A kihabosított alapot ráöntjük a szilvára, majd könnyedén összekeverjük úgy, hogy közben hozzászórjuk az előre összekevert szárazanyagokat. Addig keverjük, míg egynemű nem lesz. Nem szabad túl sokáig keverni, mert nagyon tömörré válik.
A kikevert masszából három (nyersen) 34 dkg-os adagot tudunk kimérni, majd azokat egy-egy 23 cm átmérőjű sütőlapra 1 cm magasan elteríteni.
A piskótalapokat 210 °C-on 10 percig sütjük.
Ha kész, a tetejét meghintjük cukorral, majd megfordítjuk.
Marcipán alapkrémhez a tejet (2/3 részét) a cukorral felforraljuk, és fokozatosan hozzáadjuk a lereszelt marcipánokat, majd a maradék tejjel (1/3 rész) elkevert tojást. Folyamatosan keverjük, hogy ne legyen csomós, és ne égjen le. Főzés után turmixoljuk.
Csokoládé alapkrémhez a tejet (2/3 rész) a cukorral felforraljuk, majd fokozatosan (keverés közben) hozzáadjuk a kakaómasszát és a maradék tejjel (1/3 rész) összekevert tojást. Addig főzzük, míg be nem sűrűsödik. Vigyázni kell, mert könnyen leég! Főzés után turmixoljuk. Lehetőleg a betöltés előtti napon főzzük meg.
A töltelék krémek elkészítéséhez a tejszínhabot a hideg alapkrémekbe forgatjuk lazán. A zselatint áttetszőre feloldjuk kis lángon folytonos keveréssel, majd kimérjük belőle a megfelelő mennyiséget, és elkeverjük először kevés krémmel, amit a nagyobb mennyiséghez adunk.
kisült piskótalapokat megkenjük a pálinkás sziruppal, majd minden lapra 5 dkg házi szilvalekvárt kenünk, és megszórjuk pörkölt finomdióval (laponként 2 dkg).
Egy lemezre rakunk egy 23 cm-es átmérőjű és 6 cm magas karikát. Azért kell karikába tölteni, mert a krémek a betöltésnél még nagyon lágyak.
A karikába helyezünk egy megkent piskótát, és a receptben megadott csokoládés krémet beletöltjük, de nem az összest, mert kell hagyni egy keveset a tetejére (kb. 3 dkg).
Egyenletesen elkenjük, majd ráhelyezzük a következő megkent piskótát, s rákenjük a bekevert marcipános krém 3/4 részét.
Erre a krémre rakjuk a harmadik piskótalapot, majd rákenjük a maradék marcipános krémet, és a félrerakott csokoládés krémmel megmárványosítjuk a felületét.
Hűtőbe tesszük, majd kb. 3-4óra elteltével szeleteljük és tejszínhabbal, aszalt szilvával díszítjük.