Fokhagymás-hagymás kenyér
Hozzávalók
Tésztához:
-50 dkg liszt
-1 dl tej
-1,5 dl langyos víz
-pici cukor
-1 mk.só
-10 dkg napraforgó olaj
-5 dkg vaj
-1 fej vöröshagyma
-3 dkg zúzott fokhagyma
-1 ek. apróra vágott petrezselyem
-2,5 dkg élesztő
Elkészítés:
Kovászt készítünk az élesztővel, az 1 dl langyos tejjel, a kevés cukorral és kis liszttel. Ezt 20 percig kelesztjük. Közben az olajjal, a sóval és 5 dkg liszttel elkeverjük, utána összedolgozzuk a megmaradt liszttel és az 1,5 dl langyos vízzel, valamint a már megkelt kovásszal. Jól kidolgozzuk a tésztát és dagasztás után 1 órát kelesztjük letakarva meleg helyen. Amikor duplájára kelt a tésztánk, akkor hozzáadjuk a 2 dkg áttört fokhagymát, az apróra vágott vöröshagymát és óvatosan átgyúrjuk! Sütőpapíros tepsibe tesszük a tésztát, tejjel lekenjük a tetejét, és éles pengével bevagdossuk. A bevagdosásokba vajban elkevert foghagymát, petrezselymet kenünk. Előmelegített sütőben készre sütjük, kb.45 perc alatt.!
Én nagyon szeretek házilag kenyeret készíteni. Nincs annál finomabb, amikor a család langyos kenyérből ehet és a vajnak, a fokhagymának és a hagymának az íze csodálatos harmóniát alkot. Hm...páratlan.