Diós kosárka
Hozzávalók:
Tésztához:
-30 dkg rétesliszt
-12 dkg margarin
-12 dkg porcukor
-2 db tojássárgája
-2-3 evőkanál tej
Töltelék:
-15 dkg darált dió
-12 dkg porcukor
-2 db tojásfehérje
-baracklekvár
Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval együtt tésztát gyúrunk belőle. Folpackba csomagolva 1-2 órát hűtőbe tesszük.
Pihenés után a tésztátból gombócokat formázunk. Rétesliszttel meghintjük a kosár formákat, a gombócokat is, és így a formákba nyomkodjuk a tésztát. Baracklekvárt teszünk a kosaraink aljára, 1 teáskanálnyi elég.
A tojásfehérjét felverjük habnak, összekeverjüka dióval, porcukorral, és a formákba tesszük. 1 teáskanállal elég mindegyik formába, ha sokat teszünk belőle, túl magas lesz. Egy adag 24-30 kosár készítésére elegendő.
Előmelegített sütőben 200 C fokon 30-35 perc alatt készre sütjük. A formákban hagyjuk egy kicsit hűlni, majd még langyosan kiszedjük a formákból. Én fogpiszkálóval szoktam alá nyúlni, így egyszerűen kifordul.
Finom és több napig eltartható sütemény.