21.)Puncstorta Vörösné Fürge Mártitól
Hozzávalók:
Tésztához:
-6tojás
-25 ek. liszt
-18 ek.cukor
-15 dkg margarin
-1 cs. sütőpor
-3 dl tej
-1 s. vaníliás cukor
-citromhéj
Cukorsziruphoz:
-20 dkg cukor
-2 dl víz
-1 cs. vaníliás cukor
-narancshéj, citromhéj
-kevés piros ételfesték
-1 dl rum
Cukormáz:
-20 dkg porcukor
-kevés citromlé
-színezéshez, szörp, vagy piros ételfesték
Elkészítés:
A piskótához a vajat a cukorral,vaníliás cukorral kikeverjük,majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a citromhéjat. A lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojásfehérjét pici sóval habbá verjük.
A vajas krémhez hozzáöntjük a lisztet,a teje és összekeverjük. Végül kanalazva hozzáadjuk a habot.
Kerek kapcsos tortaformát kivajazunk alul és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 30-35perc alatt készre sütjük. Ha kész kihűtjük.
A piskótához a vajat a cukorral,vaníliás cukorral kikeverjük,majd egyenként
A cukorsziruphoz a cukrokat,a narancshéjat a citromhéjat a vízzel felforraljuk és 3-4 percig forraljuk.
Majd hűtjük,a végén beletesszük a rumot és a színezéket.
A piskótáról levesszük az oldalát és levágjuk a tetejét,ezt félretesszük. A piskótát kibelezzük és tésztát egy tálba tesszük. A sütemény belsejét,oldalát és alját kikenjük lekvárral.Vissza tesszük rá a kapcsos oldalát. A tálba tett tésztát egy kicsit összetörjük és ráöntjük a szirupot meg 1-2ek lekvárt,ezt óvatosan összekeverjük, majd visszatesszük a piskóta belsejébe. A piskóta tetejének belső felét is lekenjük lekvárral és visszatesszük. Sütőpapírt teszünk a tetejére és rárakunk 1-1kg lisztet súlynak kb.2-3 órára.
A mázhoz összekeverjük a porcukrot a citromlével és pár csepp színezékkel. Ezt a süteményre öntjük(hagyjunk egy nagyon keveset) és késsel elkenjük, hagyjuk száradni. Mikor megszáradt a maradék cukrot a tetejére csurgatjuk . Az oldalára lehet darált diót,mandulát,mogyorót is tenni Hűtőbe tesszük.