Az igazi foszlós fonott kalács
Hozzávalók
Tésztához:
-2 ek. olaj
-1 ek. só
-10 dkg cukor
-1 cs. vaníliás cukor
-6 dkg margarin
-270 ml tej
- 2 tojás sárgája
-26 dkg kenyérliszt (BL80)
-30 dkg sima liszt (BL55)
-11 gr száraz élesztő
Kenéshez:
-1 tojás felverve
Elkészítés:
Az alapanyagokat összedolgozom, ledagasztom. A tésztát 6 db-ra osztom, majd mindegyiket kisodrom egyforma hengerré.
Három hengert összefonva, ez lesz a talpa, egy kicsit meglapítani, majd erre rá a másik három hengerből a fonat, a végei összenyomva. Megkenem egy a felvert tojásba mártott ecsettel.
Kelesztés: 45 perc, 50 c-on, gőzben( a sütőben csinálhatjuk ). Ezután újra lekenem a tésztát, a sütőt begőzösítem, és beteszem a tésztát. Az első 15 percet maximumon, majd vissza veszem a hőfokot 200 c-ra, és ott még 30 percet sütöm.