19.)Fekete-erdő torta
Tésztához(12 szelet):
-10 dkg tejcsokoládé
-5 tojás
-5 ek. + 4 ek. gyümölcspálinka
-20 dkg porcukor
-20 dkg liszt
-2 ek. kakaó
Krémhez:
-50 dkg meggy
-20 dkg meggylekvár
-7,5 dl tejszín
-3 cs. habfixáló
-8 dkg kristálycukor
-3 ek. csokireszelék
Elkészítés:
A csokoládét lereszeljük. Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Habosra keverjük a tojásokat 5 evőkanál pálinkával. Folyamatosan keverve egymás után beledolgozzuk a porcukrot, a lisztet, a kakaót és a csokoládét. A masszát a formába öntjük, és a sütőben kb. 60 percig sütjük. Kivesszük a formából, és hagyjuk kihűlni. A meggyet megtisztítjuk, megmossuk, kimagozzuk, alaposan lecsepegtetjük, és 12 szép szemet félreteszünk a díszítéshez. A maradékot összekeverjük a meggylekvárral. A tortát vízszintesen kettévágjuk, a vágott felületen mindkét lapot megcsepegtetjük a maradék pálinkával. Az alsó lapot egy tálra fektetjük, szétosztjuk rajta a meggyes masszát. A tejszínt a habfixálóval és a cukorral kemény habbá verjük, a felét a meggyre simítjuk. Ráborítjuk a felső tortalapot, kicsit megnyomkodjuk. A maradék tejszínnel körös-körül bevonjuk a tortát (az oldalát is). Kevés tejszínből habrózsákat is nyomhatunk a torta szélére. A tortát a félretett meggyszemekkel és csokoládéreszelékkel díszítjük. Betesszük kb. 2 órára a mélyhűtőbe, hogy éppen elkezdjen fagyni.
Ez egy hagyományos formájú tortához való recept. A képen születésnapra speciális formában készítettük, fondant bevonattal.