30.)Mascarponés-mandulás torta
Hozzávalók:
Tésztához:
-3 tojás
-3 ek. cukor
-3 ek. liszt
-3 ek. meleg víz
-1 ek. kakaópor
-1/2 cs. sütőpor
Krémhez:
-500 gr. mascarpone krémsajt
-25-30 dkg porcukor
-10 dkg darált mandula
-1,5 dl tej
-2 ek. zselatin
-kevés színtelen mandula aroma
Díszítés:
-20 dkg marcipán masssza
-1 dl habtejszín
-csokidara
-dekorációs cukor
Elkészítés:
26 cm-es tortaformában megsütjük a szokásos módon a piskótát. A tojássárgáját és fehérjét szétválasszuk. Asárgájával habosra keverjük a cukrot, lisztet, kakaóport, sütőport és a vizet, majd a felvert tojásfehérjét óvatosan hozzákeverjük. Előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tortaformában készre sütjük a piskótát.
A krémhez a tejet meglangyosítjuk és elkeverjük benne az étkezési zselatint csomómentesre. A mascarpónét keverőtálba tesszük, hozzáadjuka porcukrot, a darált mandulát, a mandula aromát és robotgéppel összekeverjük. Legvégül hozzáöntjük a tejben oldott zselatint.
A piskótánk köré visszatesszük a tortakarikát és ráöntjük a krémet. Egyenletesen elkenjük, majd hűtőbe tesszük dermedni. Én egy éjszakát hagytam és másnap díszítettem. Amikor akrémünk már szilárd, levesszük a tortakarikát. Felverjük a tejszínhabot és a torta peremét díszítjük vele, majd ezt megszórjuk csikidarával.
A marcipán masssza 1/3 rászéhez kakaót teszünk, jól átgyúrjuk vele. A torta aljára sima és kakaós marcipán rúdakat összesodrunk, ezzel díszítjük. Fehér marcipánból elkészítjük a virágokat, a barnából a leveleket. Tetszőlegesen helyezzük el ezeket a tortán.
Egy igazán finom, könnyű tortát kapunk.
A hétvégén Lovason amatőr cukrász versenyen, torta katekóriában, mandula támával I. helyezést kaptam vele.