20.)Pándi meggy-torta
Hozzávalók:
Piskóta tortához:
-3 tojás
-18 dkg cukor
-14 dkg friss meggy
-0,5 dl tej
-1 dl olaj
-7 dkg vaj
-19 dkg liszt
-1/2 cs. sütőpor
-1/2 citrom reszelt héja és leve
-kevés őrölt fahéj
Alapkrémhez:
-2 dl tej
-8 dkg cukor
-4 tojás sárgája
-7 dkg fehér csoki
-15 dkg mascarpone
Meggytöltelék:
-36 dkg meggy (lehet mirelit)
-1,8 dl meggylé
-1 cs. pudingpor
-7 dkg cukor
-1/2 citrom reszelt héja
-1/4 citrom leve
-csipet őrölt fahéj
-6 ml cherry brandy
Betöltés:
-40 dkg alapkrém
-20 dkg tejszínhab
-4 dkg főzött zselatin
Díszítés:
-darált pörkölt dió
-tejszín
-csokoládé pasztilla
-meggy
-zöld marcipánlevél
Elkészítés:
Az egész tojást a cukorral felmelegítjük csípősre (kb. 80 °C), majd kemény habot készítünk. Egy edénybe belemérjük a meggyet (enyhén darabos péppé törjük), majd az olajat, vajat, tejet, valamint a citromot és jól elkeverjük. A felvert tojáshabot hozzáadjuk a bekevert meggyhez és lazán elkeverjük. Az összemért szárazanyagokat folyamatos keverés közben hozzáadjuk a tojásos alaphoz, de vigyázni kell, nehogy lekeverjük a masszát. A bekevert massza enyhén folyós állagú lesz.
A bekevert piskótát 3 db 23 cm átmérőjű karikába mérjük. Egy piskóta lap 28 dkg.
Sütés: 210 °C-on, 10-12 percig. A piskóta nagyon puha, laza szerkezetű, ezért vigyázni kell, nehogy kiszáradjon. Sütés után a felületét meghintjük cukorral, majd rárakunk egy sütőpapírt és azonnal megfordítjuk.
Alapkrémhez a tejet a cukorral és a mascarpone-val felforralom, hozzáadom a fehér csokoládét, majd folyamatos keverés közben újraforralom. Ekkor csurgatom hozzá a tojássárgáját, amivel besűrítem. Végül, még forrón, leturmixolom.
Meggytöltelékhez a meggyet le kell darálni, majd a citromhéjjal és citromlével bekeverni. A pudingport feloldjuk a meggylé egy részével, a többit pedig felforraljuk a cukorral, majd a pudinggal besűrítjük. Ekkor hozzáadjuk a meggyet és tovább kevergetjük, míg egyet nem rottyan.
A tortát 23 cm átmérőjű, 6 cm magas karikába töltjük. A piskótákat megkenjük 0,15 kg meggykrémmel. A tejszínes krémet három részre osztjuk, majd a piskótával megegyező vastagságban betöltjük a tortát. Végül a tetejét simára kenjük.
A tortát finomra darált pörkölt dióval panírozzuk. Szeletenként tejszínrózsát dresszírozunk, majd csokoládé-pasztillával, meggyel és zöld marcipánlevelekkel díszítjük.