Sós kalács
Hozzávalók:
-1/2 csésze liszt
-1/2 cs. élesztő
-1 tk. cukor
-2 dl langyos tej
ebből kövászt készítünk
-60 dkg liszt
-1 kis pohár tejföl
-1 tojás
1 ek. só
-0,5 dl olaj
-tej, amennyit felvesz
Elkészítés:
Elkészítjük a hozzávalókból a kovászt, majd a többi alapanyaggal összedagasszuk. Legalább 5 pecet gyúrjuk a tésztát, majd takarjuk le és hagyjuk a duplájára kelni. Osszuk 3 részre, mindegyiket téglalap alakúra nyújtsuk ki és sodorjuk fel. Kikent, lisztezett tepsibe fonjuk össze a csíkokat. Kenjük meg a tetejét olajjal és süssük aranybarnára. Én hideg sütőbe raktam.
Egyszerű kelt tészta, nem lehet elrontani. Nagyon finom, húsokhoz, felvágottakhoz,vagy akár csak vajjal. A sós íz miatt kenyér helyett lehet kínálni. Én nem tudok vele soha betelni.