Aludttejes prósza
Hozzávalók
-40 dkg liszt, ez lehet kukoricaliszt is
-9 dl aludttej vagy kefir
-1 kk. só
-1 kk.cukor
-1ek. olaj
-2 dl tejföl
-lekvár
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük az aludttejjel/kefirrel, sóval, cukorral, és beleöntjük egy kivajazott/zsírozott tepsibe. Meglocsoljuk olajjal vagy zsírral, rácsepegtetünk egy doboz tejfölt, és a végén rápotyogtatunk sok-sok evőkanál lekvárt.
Forró sütőben megsütjük, a széle ropogós lesz, az alja kicsit beleragad a tepsibe… Porcukorral meghintve tálaljuk, és megesszük.
Hagyományosan őrségi, göcseji paraszti étel, és az aludttejes változat sokkal finomabb a kefíresnél.
Őrségi vargányás leves
Hozzávalók
-1 kis hagyma
-15 dkg árpagyöngy (gersli)
-15 dkg vargánya gomba
-2 ek. olaj (vagy zsír)
-1 kk. őrölt pirospaprika
-só
Elkészítés:
A hagymát apróra vágtam és olajon üvegesre pároltam. Megszórtam paprikával, hozzáadtam az átöblített árpagyöngyöt és felöntöttem 1 liter vízzel. Megsóztam. Amikor a gersli puhára főtt ( fél óra biztos kell neki), csak akkor adtam hozzá a feldarabolt gombát, mivel ez utóbbi 5 perc alatt megpuhul.
Búzamálé
Hozzávalók
-3 tojás
-35 dkg liszt
-3 dl tej
-2-3 ek. cukor
-csipetnyi só
-zsiradék a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
Elkészítése megegyezik a palacsintatészta készítésével, csak ez a massza sűrűbb lesz. Fontos, hogy jól kikeverjük, kizsírozott tepsibe beleöntjük, tetejét vékonyan meglocsoljuk olvasztott vajjal vagy zsírral. Nagyon finom, ha apróra metélt idénygyümölccsel (meggy, cseresznye, barack, szilva, alma nagy lyukú reszelőn lereszelve) megszórjuk. Szép pirosra sütjük, nagy kockákra vágjuk, aki édesebben szereti porcukorral meghintheti.
Kölesmálé
Hozzávalók
-20 dkg hántolt köles
-0,5 l tej
-3 tojás
-2-3 ek. cukor
-csipetnyi só
-1 dl tejföl
-5 dkg vaj
-zsír a tepsi kikenéséhez és a tészta meglocsolásához
Elkészítés:
A megmosott köleskását forró tejjel leöntjük, majd lefedjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukrot, vajat, és tojássárga keverékét és ezzel jól kikeverjük, majd óvatosan hozzáadjuk a habbá vert tojásfehérjét. Jól kizsírozott tepsibe öntjük, tetejét meglocsoljuk tejföllel. Megsütjük és kockára vágva tálaljuk. Hasonlít, a rizsfelfújthoz, illik hozzá bármilyen pikáns gyümölcs velő, hígabb lekvár.
Kukoricamálé
Hozzávalók
-35 dkg kukoricaliszt
-0,5 l aludttej
-2 tojás
-2 dl tejföl
- 2 ek. cukor
-csipetnyi só
1 kk. szódabikarbóna
Elkészítés:
A kukoricalisztet tálban jól összekeverjük a tejtermékekkel, tojással, cukorral és sóval. A szokásosnál jobban kizsírozzuk a tepsit, beleöntjük a masszát. tetejét meglocsoljuk langyos zsírral, gazdagon csepegtetjük bele a lekvárt, vagy a búzamáléhoz hasonlóan gyümölcsöket. Kockára vágva tálaljuk.
Hajdinamálé
Hozzávalók
-2 csésze hajdinaliszt
-1 kk. só
-2 ek. cukor
-2 csésze aludttej
Elkészítés:
A hozzávalókat jól összekeverjük, melyből egy híg, folyós pépet kapunk, amit jól kizsírozott tepsibe töltünk, tetejét tejföllel, zsírral megöntözzük és sütőben 30 percig szép pirosra sütjük.
Göcseji dödölle
Hozzávalók
-1,2 kg burgonya
-40 dkg liszt
-1 ek. só
-2 fej vöröshagyma
-2 tojásnyi zsír
Elkészítés:
A burgonyát kockára vágjuk, majd annyi sós vízben feltesszük főni, ami éppen ellepi. A hagymát apró kockára vágjuk és a zsírban megpiritjuk, majd félretesszük. Amikor a burgonya megfőtt, a tüzet lehalkítjuk alatta, burgonyatörővel összetörjük és 2 evőkanál darát szórunk bele majd elkeverjük. Utána beleöntjük a lisztet, és addig dagasztjuk, amíg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. A sűrű masszából a hagymás zsírba mártott kanállal galuskákat szaggattunk, amit megpirítunk serpenyőben, vagy a sütőben. Tejföllel tálaljuk.
Göcseji babos káposzta csülökkel
Hozzávalók
-2 maréknyi savanyú káposzta
-1 bögre tarkabab
-1 tojásnyi zsír
-3 ek. liszt
-1 kk. pirospaprika
-1 fej vöröshagyma
-só
-3 dl paradicsomlé
-4 sertésköröm vagy csülök
Elkészítés:
A csülköket megtisztítjuk, és két liter vízben feltesszük főni. Ha már félig megpuhult akkor mellétesszük a káposztát és egy külön edényben feltesszük főni a beáztatott babot is. Amikor minden megfőtt, akkor összeöntjük, és a zsírból, hagymából, lisztből zsemleszínű rántást készítünk, beletesszük a piros paprikát, és a paradicsomlevet. Elkeverjük, felforraljuk, majd a leveshez adjuk. Egyet forralunk rajta, és ha kell megsózzuk.
Őrségi saláta recept
Hozzávalók
-6 db kemény tojás
-60 dkg savanyú káposzta
-1 fej lilahagyma
-10 dkg főtt nagyszemű bab (Babérlevél a főzővízbe)
-3 ek. tökmagolaj
-0.5 dl citromlé
-só
-babérlevél
Elkészítés:
A káposztát átmossuk,elkeverjük a felcsíkozott lilahagymával,leöntjük a citromlével elkevert tökmagolajjal és 2 órát pihentetjük. Ez alatt a babot sós vízben a babérlevéllel megfőzzük. A főtt tojást negyedekbe vágjuk.
A babot elkeverjük a káposztával,egy tál közepére helyezzük,körberakjuk a tojásokkal. Pirítóssal tálaljuk.
Őrségi gombás flekken recept
Hozzávalók
-200 g erdei (pl. vargánya, róka-, kucsma-, őzláb-)gomba
-1 ágacska friss kakukkfű
-8 kisebb szelet sertéscomb vagy -tarja
-só
-bors
-1 dl olaj
-1 dl testes vörösbor
Elkészítés:
A gombát nem túl vékonyan felszeleteljük. A kakukkfűágat megmossuk, levélkéit letépkedjük. A hússzeleteket gyengén kiverjük. Egy jól záródó edénybe öntünk 1 evőkanál olajat, beleforgatunk egy szelet húst, ízlés szerint borsozzuk, meghintjük kakukkfűvel, megrakjuk 4-5 szelet gombával, a tetejére tesszük a következő szelet húst, a fenti módon fűszerezzük stb., amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejét megöntözzük a maradék olajjal és a borral, lefedjük. Egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük. Másnap a sütés előtt 1/2 órával kivesszük a hűtőből a húst. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A páclé felével kikenünk egy tűzálló tálat. A hússzeleteket a gombával együtt a sütőtálba fektetjük, megöntözzük a maradék páccal, lefedjük, és a sütőben kb. 45 percig pároljuk-sütjük. Levesszük róla a takarót, és további 15 perc alatt készre pirítjuk. A sütőedényben tálaljuk, tetejét megszórjuk vágott petrezselyemmel. Sült burgonya, burgonyakrokett, párolt zöldségköret illik hozzá.
Őrségi tökmagos-tökmagolajos torta
Hozzávalók
-20 dkg darált dió
-25 dkg darált pirított tökmag
-5 dkg liszt
-6 tojás
-12 ek. cukor
-1 cs. sütőpor
-1 dl tökmagolaj
-baracklekvár
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral verjük kemény, világos habbá. Ebbe keverjük bele óvatosan a darált diót és tökmagot, és a sütőporral vegyített lisztet. Végül keverjünk el benne 1 dl tökmagolajat. Kivajazott-lisztezett tortaformába öntsük a tésztát, előmelegített sütőbe tegyük. Süssük barnára. Ha kihűlt, töltsük meg lekvárral, tálaljuk tökmagolaj- és csokoládé csíkokkal díszítve.
Őrségi, kovászolt tökmagos kenyér
Hozzávalók
Kovászhoz:
-18 dkg világos rozsliszt
-18 dkg rétes liszt
-20 dkg langyos víz
-5 g friss élesztő
Tésztához:
-20 dkg sima liszt
-10 dkg tönkölybúza liszt
-15 dkg langyos víz
-2 dkg só
-1 dkg friss élesztő
-1 tk. tökmagliszt vagy ennek megfelelő őrölt tökmag
-1 tk. tökmagolaj
-2 ek. durvára vágott tökmag
-1 tk. búzasikér (elhagyható)
-1 csipet aszkorbinsav (elhagyható)
Elkészítés:
A kovászhoz a langyos vízbe morzsolom az élesztőt, majd hozzákeverem az átszitált lisztet. Alaposan összekeverem, lefedem és szobahőmérsékleten hagyom 8-10 órát érni.A tésztához szükséges liszteket átszitálom, hozzákeverem a sót, a tökmaglisztet, az aszkorbinsavat és a búzasikért. Belekeverem az aprított tökmagot. Az élesztőt belemorzsolom a langyos vízbe, és pár percig hagyom dolgozni.
A lisztekhez adom a kovászt, a tökmagolajat és az élesztős vizet, majd egy puha, rugalmas tésztát dagasztok belőle. Lefedve, langyos helyen hagyom kelni egy-másfél órát. Enyhén lisztezett nyújtólapon átgyúrom a megkelt tésztát, kettéveszem és hengert formázok belőle.
Előmelegítem a sütőt 200-220 C-ra. A formákat kibélelem sütőpapírral, belehelyezem a két hengert, majd letakarva pihentetem.
Megspriccelem a tetejét, és a meleg sütőben, 40-45 perc alatt szép pirosra sütöm. Mikor kiveszem, ismét megspriccelem a tetejét, és pár percet hagyom még a formában, utána veszem csak ki.
Dödölle
Hozzávalók
-krumpli
-liszt
-vöröshagyma
-zsír
-tejföl
-só
Elkészítés:
A krumplit kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd a víz egy részének leöntése után pürévé törjük. Lassú tűzön apránként adjuk hozzá a lisztet, egészen addig amíg bírjuk keverni. Ha úgy érezzük kész van, akkor húzzuk félre a tűzről, és egy serpenyőbe tegyünk két-három kanálnyi zsírt. A hagymát apróra vágva pirítsuk üvegesre, vagy ízlés szerint barnára. Érdemes sok hagymát használni, mert úgy lesz finom. Ha kész a hagyma, egy evőkanállal szaggassunk bele kis gombócokat a püréből. Ha a kanalat belemártjuk a zsírba, a gombócok nem ragadnak nagyon össze. A gombócokat görgessük bele a hagymába, hogy az ráragadjon az oldalukra. A tepsibe szaggatva, forró sütőben, ízlés szerint pirosra, kinek-kinek ízlése szerint ropogósabbra sütjük. Frissen, forrón tálaljuk, ízlés szerint sózva, tejfölözve.
Egészben sült fenyőalja
Hozzávalók
- fenyőalja-gomba
- fokhagyma
-só
-zsír
-tejföl
Elkészítés:
Szép, fiatal gombákat válogassuk. Mossuk meg először hideg vízben, majd forrázzuk le, és szárazra csöpögtessük. Zománcos vagy cseréptepsit vastagon kenjük meg fagyos zsírral. A lecsepegtetett gombákat rakjuk szorosan egymás mellé úgy, hogy a tetejük legyen alul. Minden gomba közepébe tegyünk egy kiskanál tejfölt és szórjuk meg sóval. Kevés étolajjal is megkenhetjük. Amikorra a tejfölt el süli, megpuhul. Zöldséges burgonyával vagy rizzsel tálalhatjuk.
Ízes gibanica - Vend ételkülönlegesség
Hozzávalók
-50 dkg rétestészta, (5 kész réteslap)
-10 dkg mák
-20 dkg cukor
-50 dkg túró
-50 dkg túró
-50 dkg alma
-10 dkg darált dióbél
-fahéj vaníliás cukor
-3 dl tejföl
-reszelt citromhéj
-2 tojás
Elkészítés:
A tepsit (legjobb, ha kerámia) jól kikenjük zsiradékkal, majd belerakjuk a tésztarétegeket, amelyek közé tölteléket töltünk a következő sorrendben: dió, alma, túró, mák, majd túró, alma, dió. Minden réteget jól megkenünk olvasztott zsiradékkal, végül az összeállított gibanicát meglocsoljuk tejföllel, és forró sütőben megsütjük. A töltelék elkészítése: alma: a meghámozott almát lereszeljük, és cukorral félig megdinszteljük, fahéjjal és citromreszelékkel ízesítjük. Túró: a túrót villával összenyomkodjuk, hozzákeverjük a tojássárgáját, a tejfölt, a megmosott mazsolát és a cukrot. Dió: a ledarált dióval megszórt tésztarétegeket is meghintjük cukorral, és meglocsoljuk tejföllel. Mák: a darált mákkal megtöltött tésztalapot megcukrozzuk, vaníliás cukorral ízesítjük, és tejföllel lágyítjuk.
Kapros rántott leves
Hozzávalók
-kapor
-liszt
-zsír
-búzadara
-só
-tejföl
Elkészítés:
Egy jó maroknyi kaprot apróra vágunk. Híg, világosbarna rántást készítünk, amelyet kissé lehűtünk, amelyet kissé lehűtünk, úgy tesszük bele a vágott kaprot. Hideg vízzel felengedjük, és ízlés szerint sózzuk. Amikor felforrt, óvatosan 2-3 kanál búzadarát szórunk bele, ha megfőtt 2-3 kanál tejfölt is adhatunk hozzá.
Kelt kukoricamálé
Hozzávalók
-1 l tej
-50 dkg kukorica liszt
-3 dkg élesztő
-20 dkg mák
-30 dkg cukor
-csipet só
-fél citrom reszelt héja
-a tepsi kikenéséhez zsír
-1-2 dl tejföl a tészta tetejére
Elkészítés:
Egy deci, kevés cukorral ízesített langyos tejben megfuttatjuk az élesztőt. A megmaradt tejből a liszttel, csipetnyi sóval meg 18 dkg cukorral sűrű tésztát keverünk, és az élesztőt hozzáadva a felét egy alaposan kizsírozott tepsibe simítjuk. Meghintjük a darált mák, a maradék 10 dkg cukor meg a reszelt citromhéj keverékével, és ráöntjük a tészta másik felét. Egyenletesre simítjuk a tetejét, és 45 percig kelesztjük. A forró sütőbe toljuk, de sütés közben a tüzet mérsékeljük. Végül még forrón a tetejét tejföllel locsoljuk meg. Kockákra vágva melegen, vagy hidegen tálaljuk.
Kőttbéles
Hozzávalók
-65 dkg liszt
-5 dkg vaj
-1 tojás
-4 dkg élesztő
-5 dl tej
-1 ek. enyhe ecet
-1 dkg cukor
-a kenéshez zsír
-10 dkg mazsola
-15 dkg porcukor
Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet a vajjal, 4 dl édes tejben megfuttatott élesztővel, egy csipet sóval, a tojással, az ecettel, és alaposan kidolgozzuk. Ha nem elég lágy, hozzádagasztjuk a maradék egy deciliter tejet. / A hozzávalók langyosak legyenek! / Négy cipóba osztjuk, és langyos helyen 15 percig pihentetjük. Leterítjük az asztalt egy tiszta abrosszal, és olyan vékonyra kinyújtjuk a tésztát, amilyenre csak lehet. Megkenjük olvasztott zsírral, meghintjük porcukorral meg mazsolával, és úgy hajtogatjuk össze, hogy tepsi nagyságú legyen. A tepsibe fektetjük, és ugyanezt a második, harmadik és negyedik lappal megismételjük, majd ezeket is egymásra a tepsibe fektetjük, úgyhogy egy sokrétegű tésztát kapunk. Éles késsel úgy vágjuk be 7x7 centis négyzetekre a tepsiben lévő tésztát, hogy majdnem súroljuk a tepsi alját. Szépen megkelesztjük a tésztát, tetejét olvasztott zsírral kenjük, és pirosra sütjük. A vágatok mentén könnyen széttördelhetjük négyszögletes darabokra.
Kölesdödölle
Hozzávalók
-0,5 kg köleskása
-20-30 dkg nullás liszt
-fokhagyma
-zsír, vagy olaj
Elkészítés:
A megmosott kását vízben sűrűre főzzük. Nullás liszttel összedagasztjuk. Mikorra egyenletesen összedolgozódik és jó kemény lesz, zsíros tányérba belelaskáljuk és zsírozott lábasba vagy tepsibe evőkanállal beleszaggatjuk. Tetejét fokhagymás zsírral leöntjük. Tálalás előtt egy kicsit megpiríthatjuk.
Őrségi gánica
Hozzávalók
-35 dkg liszt
-15 dkg füstölt szalonna
-8 dkg zsír
-5 dkg só
-8 dl víz
-3 nagy burgonya
Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, feldaraboljuk és erősen sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, összetörjük és visszatesszük a levébe. A szalonnát kockára vágjuk és kiolvasztjuk. A lisztet zsír nélkül sárgára pirítjuk. Az elkészítés módja: A lisztet, tepertőt összekeverjük, hozzárakjuk a burgonyafőzetet és egységes masszává dolgozzuk. Ezután evőkanállal zsírozott, tűzálló edénybe szaggatjuk és sütőben átforrósítjuk.
Őrségi tökös-mákos rétes
Hozzávalók
-10 adag rétestészta
-50 dkg tök
-40 dkg porcukor
-30 dkg mák
-10 dkg zsír
-15 dkg mazsola
-3 dl tejföl
-2 tojás
Elkészítés:
Meghámozzuk a főző- vagy sütőtököt, vékonyra ledaráljuk, enyhén sózzuk, majd kicsavarjuk. A mákot ledaráljuk.Az elkészítés módja: A rétestésztát kihúzzuk, zsírral áthúzzuk, felületének felére elrendezzük a tököt, megszórjuk cukorral elkevert mákkal és egyenletesen elszórjuk rajta a mazsolaszemeket. Ezután a rétest felcsavarjuk, előbb olvasztott zsírral, majd tojással elkevert tejföllel is áthúzzuk. Közép meleg sütőben megsütjük. Porcukorral meghintve, forrón, szeletelve tálaljuk.
Paprikás vargánya szárított gombából
Hozzávalók
-szárított vargányagomba
-hagyma
-zsír
-krumpli
-liszt
-tejföl
Elkészítés:
A gombát jól mossuk meg, tegyük szűrőkanálba, és öntsük le forró vízzel. Egy felszelt vöröshagymát zsíron halvány sárgára pirítunk. Tegyünk bele pirospaprikát és a már lecsepegtetett vargányát. Kevés vizet is öntsünk alá, ha félig megsült, pár darab hasábra vágott krumplit is tegyünk bele. Amikor a burgonya is átsült, kevés liszttel szórjuk meg, forgassuk át, és kevés vízzel engedjük fel. Adjunk hozzá egy- két pohár tejfölt, amit igen kevés vízzel elkeverünk. Cseresznyepaprika vagy pirosarany is jó bele. Galuskával tálaljuk.
Répás béles
Hozzávalók
-tarló- vagy kerekrépa
-liszt
-zsír
-cukor
-tej
-tejföl
Elkészítés:
A tarlórépát meghámozzuk, apróra szeleteljük, besózzuk. Sós vízzel a rétestésztánál keményebb tésztát gyúrunk, amilyen vékonyra lehet, sodrófával kinyújtjuk és a már kifacsart, kevés zsírban megpárolt, kissé cukrozott répával egyenletesen beterítjük. Mint a hájas tésztát, úgy összehajtogatjuk, és sodrófával újra elnyújtjuk. Bőven zsírozott tepsiben szép pirosra sütjük, mint a pitét, kockára vágjuk és lábasba rakjuk. Annyi forralt tejjel, hogy ellepje, leöntjük. Egy darabka vajat és pár kanál tejfölt teszünk közé, fedővel lefedjük, ha megpuhult, fogyasztjuk. Az édesszájúak ízlés szerint cukrozhatják.
Tejfölös köleskásaleves
Hozzávalók
-40 dkg köles,
-só
-ízlés szerint tej
Elkészítés:
A köleskását (hántolt köles) jól megmossuk, tejben főzzük puhára és ízlés szerint sózzuk. Kevés vizet is lehet hozzáönteni. Ízletesebb, ha sűrű, ha nem túlságosan sok rajta a tej.
Tejfölös répafőzelék
Hozzávalók
-savanyított répa
-1 nagy fej vöröshagyma,
-1 ek. zsír, vagy olaj
-ízlés szerint pirospaprika
-ha van, füstölt "bürke"
-babérlevél
-bors
-só
Elkészítés:
A kifacsart, savanyított répát vöröshagymás, paprikás zsírban rövid ideig pároljuk, majd annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, bőrkét-lehetőleg füstöltet- teszünk bele, babérlevéllel, borssal, sóval fűszerezzük, a bőrke megpuhulásáig főzzük és behabarjuk. Bőrke helyett főzhetjük friss sertéshússal vagy füstölt csülökkel. ( Jó, ha a csülköt előre egy kicsit megfőzzük.) Az ínyencek kedvéért tehetünk bele néhány levél szárított vargányát vagy vízzel való felöntéskor friss paradicsomot, paradicsompürét, paradicsomkonzervet.
Vargányaleves szárított gombából
Hozzávalók
-szárított vargánya
-krumpli
-só
-bors
-zsír
-tejföl
Elkészítés:
A jól megmosott gombát vízben puhára főzzük, halvány rántást készítünk, sózzuk és összeforraljuk. Rakjunk bele apró kockára összevágott burgonyát. Ízletes és gyorsan elkészíthető.
Vasi pecsenye
Hozzávalók
-60 dkg kicsontozott sertéstarja
-8 dkg liszt
-1 dkg fűszerpaprika
-2 dkg só
-2 dl tej
-4 gerezd fokhagyma
-2 ek. olaj
-kevés örőlt bors
Elkészítés:
A tarját négy szeletre vágjuk, gyengén kiverjük, egy éjszakára sós, borsos, fokhagymás tejbe áztatjuk és hűtőbe tesszük. Az elkészítés módja: Sütés előtt kivesszük a húsokat, jól lecsurgatjuk, megforgatjuk pirospaprikában elkevert lisztben, hevített olajban mindkét oldalán szép pirosra sütjük. Hagymás törtburgonyával tálaljuk.
Parasztsaláta tökmagolajjal
Hozzávalók
-1 kis fej saláta
-2 paradicsom
-1 gerezd fokhagyma,
-30 dkg főtt parasztsonka
-5 ek. tökmagolaj,
-2 zöldpaprika,
-4 ek. almaecet,
-10 dkg morzsolt csemegekukorica,
-só,
-bors,
-10 dkg bab
Elkészítés:
A salátát mossuk meg, jól csepegtessük le és tegyük egy tálba. A parasztsonkát vágjuk széles csíkokra, az apróra vágott hagymát, főtt zöldséget, kockára vágott paprikát és paradicsomot adjuk hozzá. A préselt fokhagymát, sót, borsot és a tökmagolajat adjuk a salátához, és óvatosan keverjük vele össze. Végül adjunk hozzá ecetet és a kemény tojásokkal díszítsük.
Klasszikus tökmagolajos saláta
Hozzávalók
-fejes saláta
-tépő saláta
-endivia saláta
-kínai kelsaláta
-tökmagolaj
Elkészítés:
A saláta leveleket a szokásos módon készítsük elő (az endíviát és a kínai kelt csíkokra vágjuk). Tökmagolajjal, ecettel, és sóval, pácoljuk. Az ínyencek tehetnek hozzá apróra vágott fokhagymát.
Savanyú marhahús
Hozzávalók
-főtt, sovány marhahús
-só
-bors
-2 hagyma
-4 ek. magolaj
-1/16 l borecet
Elkészítés:
A húst vágjuk nagyon apróra és helyezzük egy tányérra. Szórjuk meg apróra vágott hagymával, sózzuk, borsozzuk, locsoljuk meg magolajjal és borecettel. A húst virslivel is lehet helyettesíteni.
Tarka hússaláta
Hozzávalók
-2 nagy hagyma
-só
-40 dkg sovány főtt marha, sertés vagy baromfihús
-pár csepp ecet
-10 dkg disznósajt
-4 ek. tökmagolaj
-kemény főtt tojás
Elkészítés:
A húst és a disznósajtot vágjuk csíkokra a hagymát vágjuk apróra és sózzuk meg. Locsoljuk ecettel és magolajjal, tojással körítsük.