9.)Zserbó
Hozzávalók
Tésztához:
-35 dkg liszt
-1 egész tojás
-5 dkg cukor
-20 dkg margarin
-1 dl tej
-2 dkg élesztő
-1 kk. sütőpor
-csipet só
Töltelékhezhez:
-12 dkg darált dió
-12 dkg porcukor
-20 dkg sárgabarack lekvár
Máz:
-10 dkg cukor
-3 dkg kakaópor
-3 dkg vaj, vagy margarin
Elkészítés:
Az élesztőt langyos tejben egy kis cukorral felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a megkelt élesztőt, a tojást,sót, sütőport és jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot kinyújtjuk a 35X25 cm nagyságú sütőlemez méretére, de a tészta ne érjen egészen a széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedni fog. Az alsó lapot lekvárral megkenjük, ezután meghintjük a darált dió és porcukor keverékének a felével. Ráhelyezzük a másik lapot, ezt is hasonlóképpen kenjük meg ill. töltjük, mint az előzőt. A 3. lappal lefedjük, úgy, hogy a széleket is betakarjuk a tésztával. A tésztát szobahőmérsékleten kelesztjük 1 órát. a tetejét villával megszurkáljuk, majd lassan egyenletesen sütjük meg.A megadott alapanyagokból mázat készítünk, kihűlt tésztát ezzel bevonjuk. Ha kihűlt kockára , vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.