Hozzávalók
Tésztához:
-50 dkg liszt
-2 dkg élesztő
-2 tojássárgája
-3 dl tej
-6 dkg puha vaj
-5 dkg cukor
-csipetnyi só
-10 dkg darált dió
-5 dkg cukor
-6 dkg olvasztott vaj
Tálaláshoz:
-vaníliasodó
Elkészítése:
Kovászt készítünk. Ehhez az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, hozzádunk 1 tk cukrot és a kimért lisztből elvett 3 ek lisztet. Elkeverjük és felfuttatjuk. A tojássárgájákat elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a maradék tejet és a csipet sót. A maradék lisztet egy tálba szórjuk. Közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a tejes keveréket és a kovászt. Géppel vagy kézzel dagasztjuk, hozzáadjuk a puha vajat, ezzel is jól kidolgozzuk. Langyos helyen letakarva 1 órát kelesztjük ,amíg szépen megdagad. Egy 26 cm átmérőjű (kapcsos) tortaformát kenjünk ki vajjal. A darált diót keverjük el a cukorral. A tésztát enyhén lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm vastagra. 3-4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle pogácsákat. Ezeket tegyük a forma aljára egymás mellé. A sor tetejét kenjük meg olvasztott vajjal és alaposan szórjuk meg a cukros dióval (a sorközökbe is jusson belőle). Erre egy újabb réteg tészta kerül (helyezzük el úgy a tésztakorongokat, hogy lehetőleg a sorközökre kerüljenek). A tetejére ismételten olvasztott vaj és cukros dió kerül. A maradék vajat locsoljuk a tészta tetejére. A tésztát letakarva ismét kelesztjük 30 percig. 180 fokos sütőben kb. 35-40 percig sütjük. Ha teteje nagyon barnulna, fedjük le alufóliával. A kész süteményt vegyük ki a sütőből, hagyjuk hűlni. A tortaforma peremét vegyük le, és a “letépett” galuskákat helyezzük adagokban egy tányérra. Öntsük meg gazdagon vaníliamártással.
Ez a tészta egyszerű és nagyon finom. Tökéletes egy dsszertnek, vagy egy vacsorához. Langyosan a legfinomabb.