Házi bagett, vajas-foghagymás ízesítéssel
Hozzávalók
Tésztához:
-1 kg liszt
-5 dkg élesztő
-2 dl víz
-1 ek. só
-1 ek. olíva olaj ( lehet napraforgó olaj is)
-4 db közepes főtt burgonya
Tetejére:
-10 dkg vaj
-1 csokor petrezselyem, lehet szárított is
-csipet só
-2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Ugyan az, mint a szezámmagos bucinál. Az élesztőt a vízben, kis cukorral felfuttatjuk. A liszben elkeverjük a sót, bele reszeljük a főtt burgonyát, hozzáadjuk az élesztőt, olajat. Lehet géppel és kézzel is dagasztani. Én kézzel szoktam, legalább 10 percig dagasszuk, hogy igazán jó tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, nedves konyharuhával takarjuk le, hagyjuk kelni. 2 óra elteltével gyúrjuk át a tésztánkat, majd kelesszük ismét. Én összesen 3-4 órát szoktam kelleszteni és utána formázom és sütöm, de lehet akár egy egész éjszakát állni hagyni.Megformázuk a bagettet, sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőlapra helyezzük. A tetejét mélyen bevagdaljuk, a vágásokba helyezzük a vajas-fokhagymás keverékünket, szépen elosztva. Ne tegyünk nagyon sokat belőle , mert sülés közben kifolyik a tészta oldalán. 40-45 perc alatt 220 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. 1 kg lisztből 3 db a képen látható bagett készíthető el. Nagyon finom, többnapon keresztül puha marad. Langyosan a legjobb.