Krumplis kenyér házilag
Hozzávalók
Tésztához:
-1 kg liszt
-5 dkg élesztő
-2 dl víz
-1 ek. só
-4 db közepes főtt burgonya
Elkészítés:
Ugyan az, mint a szezámmagos bucinál. Az élesztőt a vízben, kis cukorral felfuttatjuk. A liszben elkeverjük a sót, bele reszeljük a főtt burgonyát, hozzáadjuk az élesztőt. Lehet géppel és kézzel is dagasztani. Én kézzel szoktam, legalább 10 percig dagasszuk, hogy igazán jó tésztát kapjunk. Ha ezzel megvagyunk, nedves konyharuhával takarjuk le, hagyjuk kelni. 2 óra elteltével gyúrjuk át a tésztánkat, majd kelesszük ismét. Én összesen 3-4 órát szoktam kelleszteni és utána formázom és sütöm, de lehet akár egy egész éjszakát állni hagyni.Megformázuk a kenyeret tetszés szerinti alakúra, sütőpapírral bélelt tepsibe, sütőlapra helyezzük. 40-45 perc alatt 220 fokos előmelegített sütőben készre sütjük. 1 kg lisztből 2 db a képen látható kenyér készíthető el.