25.)Diós torta
Hozzávalók:
Tésztához:
-7 tojás
-7 ek. cukor
-5 ek. liszt
-3 ek. darált diót
-7 ek. meleg víz
-1 cs. vaníliás cukor
-1 cs. sütőpor
Krémhez:
-6 dl tej
-6 ek. liszt
-25 dkg margarin
-25 dkg porcukor
-1 ek. rum
-15-20 dkg darált dió
Máz:
-5 dkg fehér csoki
-5 dkg ét csoki
Díszítés:
-dekorációs cukorgyöngy
-fondant
Fondanthoz:
-6 ek. víz
-1 ek. zselatin
-1 ek. margarin
-2 ek. méz
-porcukor(amennyit felvesz)
-ételszínezék
Elkészítés:
A tésztát a szokásos módon elkészítjük. A msszát egy 26 cm-es tortaformában kisütjük. Ha nincs ekkora tortaformánk, csak kisebb, akkor csak 4-5 tojással készítsük a tésztát és arányosan csökkentsük le a többi hozzávalót is. Előmelegített sütőben süssük aranybarnára. Ha kihűlt vágjuk 3 részre.
A krémhez a tejet a liszttel folytonos keverés mellett főzzük sűrűre. Hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral keverjük habosra és a két masszát robotgéppel krémesítsük össza. Adjuk hozzá a rumot és a darált diót.
Ezzel a krémmel kenjük meg a tortalapokat egyenletesen, úgy, hogy atetejére és az oldalára is juson a krémből.
Gőz felett olvasszuk meg a csokikat külön-külön. Pici étolajat keverjünk hozzé, majd mindegyik színnel vonjuk be a torta felét. Fogpiszkálóval, hűstúvela két szín között késztsünk átmenetet. A színválasztó vonalra szórjunk dekorációs gyöngyöt. Ha valaki nem akar tovább foglalkozni a díszítéssel, akkor itt is megállhat. Pírítson durvára vágott diót száraz serpenyőn és ezt ragassza a torta oldalára, körbe. Nagyon mutatós szép.
Gőz felett melegítsük egybe keverés mellett a vízet, a zselatinnal, adjuk hozzá a margarint és a mézet. Még forráspont előtt hagyjuk abba a hevítést. Keverjük el porcukorral, úgy hogy könnyen nyújtható masszát kapjunk. Kedvünk szerint színezhetjük a fondantot.